photo 1Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013 η εκδήλωση «Ίμβρος – Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης» στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας και η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου με αφορμή την επαναλειτουργία της ελληνικής σχολής στην Ίμβρου μετά από 48 χρόνια. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών παρουσίασε ομώνυμο ντοκυμαντέρ που υλοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ ΑE σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου & Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη. Επίσης, παρουσιάστηκαν υδατογραφίες της Ίμβρου και της Τενέδου του Παύλου Χαμπίδη.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σεραφείμ Φαράσογλου, εκπρόσωπος του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Κώστας Καράμπελας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την παράταξη «Αττική» Γεωργία Ερμίδου και Ιωάννα Πανταλάκη-Ανδριανοπούλου, ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική – Νέα προοπτική Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Περιστερίου Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα και Παναγιώτης Λύκος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου Θανάσης Δημητρίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου Αλέξανδρος Πλέστης, ο Πρόεδρος της Β’Κοινότητας Περιστερίου Βασίλειος Πανόπουλος, ο επικεφαλής της Παράταξης «Περιστέρι Μαζί» Γιώργος βαθιώτης, η εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου Βασιλική Μαλλιοστάθη. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της εκκλησίας, των ΜΜΕ, συλλόγων και φορέων της περιοχής και πολίτες.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου επεσήμανε τη σημασία της επαναλειτουργίας της ελληνικής σχολής στην Ίμβρο ύστερα από 48 χρόνια. Τόνισε την αναγκαιότητα να μην λησμονείται η ιστορία του ελληνισμού, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις. Έθνος χωρίς μνήμη, έθνος που δεν μαθαίνει από τα λάθη του, έθνος που δεν είναι ενωμένο δεν έχει μέλλον.