Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής σας ενημερώνει για το έργο : «Συντήρηση και αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου και Αγ. Σάββα  
                                 Χαλιδούς Παιανίας Αττικής»  

 Σε απόσταση 2,5 χλμ νότια του οικισμού της Παιανίας Αττικής, στη θέση Χαλιδού, βρίσκονται οι δύο ενωμένοι ναοί του Αγ. Νικολάου και τοτ Αγ. Σάββα. Είναι κηρυγμένο «..ως προέχον βυζαντινόν μνημείο» (Β.Δ 9-7-1923, Φ.Ε.Κ. 194/Α/17-7-1923). Το σύνθετο αυτό μνημείο παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

 Σύμφωνα με την 2130/2012 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε ο πρώτος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών του έργου συνολικού ποσού 120.626,84 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) ο οποίος περιλαμβάνει την Αρχική Σύμβαση ποσού 81.282,00€ και την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση ποσού 39.340,84.

Με την παρούσα εργολαβία εκτελούνται εργασίες κατά κύριο λόγο οικοδομικές για την συντήρηση και αποκατάσταση των ναών με ταυτόχρονη αισθητικά ανάδειξη της αρχαιολογικής τους αξίας, υλοποιώντας την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/16842/412/19-4-2010 εγκεκριμένη μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνοπτικά έχουν γίνει οι καθαιρέσεις των παλαιών επιχρισμάτων των δύο ναών εσωτερικά και εξωτερικά, έχουν καθαιρεθεί ανασκαφικά τα δάπεδα και των δύο ναών, έχει καθαιρεθεί η ξύλινη στέγη του Αγίου Σάββα και οι επικεραμώσεις αυτής, έχουν αρμολογηθεί εσωτερικά και εξωτερικά και οι δύο ναοί, έχει ολοκληρωθεί ολοκληρωθεί η κατασκευή της ξύλινης στέγης του Αγίου Σάββα και η επικεράμωσή της, έχουν ολοκληρωθεί τα ενέματα στον Ι.Ν. του Αγίου Σάββα, έχουν συντηρηθεί οι τοιχογραφίες εσωτερικά του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, έχουν γίνει διερευνητικές τομές στα θεμέλια των ναών. Έχει επιχριστεί εσωτερικά ο Άγιος Σάββας, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής περιμετρικού στραγγιστηρίου.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ιερών ναών βρίσκονται σε εξέλιξη με την στενή συνεργασία του ΥΠ.ΠΟ.Τ και της 1ης Ε.Β.Α