Γιάννης Σγουρός, Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής: «Μία μία κλείνουμε τις ανοικτές πληγές που υποβαθμίζουν το περιβάλλον»

 

-Στο τελικό στάδιο οι τρεις από τους έξι διαγωνισμούς για τις Αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ της Αττικής και των νησιών

 

-Ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την εξαγωγή των παλαιών τεφρών του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Απορριμμάτων

 

-Παρουσιάστηκε η μελέτη κοστολόγησης των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ

 

Τις ανοικτές πληγές που έχουν αφήσει στο περιβάλλον οι πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων του παρελθόντος κλείνει μία μία ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ κατακύρωσε τα αποτελέσματα για τους τρεις από τους έξι διαγωνισμούς για τις Αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ της Αττικής και των νησιών.

Συγκεκριμένα οριστικοί μειοδότες αναδείχθηκαν στα έργα Αποκαταστάσεων ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής (Βαρνάβα, Καλάμου, Γραμματικού, Αυλώνα), Νήσων Αττικής (Μεθάνων, Αγκιστρίου) και Σπετσών, συνολικού προϋπολογισμού 6,7 εκ. €, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.

Για τα υπόλοιπα τρία έργα, δηλαδή για τις Αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής (Παλαιάς Φώκαιας, Καλυβίων), Κερατέας και Μεγάρων, αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου η αναβολή της συζήτησής τους, προκειμένου να διερευνηθούν νομικά ζητήματα που προέκυψαν εκ μέρους των εταιρειών.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι εργασίες μεταφοράς στο εξωτερικό της συσσωρευμένης κατά την περίοδο 2002-2007 τέφρας του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Απορριμμάτων. Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Η δαπάνη ανέρχεται στις 700.000,00 € και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του ΕΔΣΝΑ.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής παρουσιάστηκε ακόμη η μελέτη κοστολόγησης των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ, στην οποία φαίνεται η τεράστια επιβάρυνση του προϋπολογισμού του φορέα από χρέη και αντισταθμιστικά οφέλη.

Η μελέτη θα ζητηθεί να παρουσιαστεί στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για τα απορρίμματα, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις με τη συνδρομή της Κεντρικής Διοίκησης.

Ακόμη αποφασίστηκε ο ΕΔΣΝΑ να απευθυνθεί εκ νέου στα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για τα ζητήματα των χρεών του Συνδέσμου και των καταβολών των απαλλοτριώσεων που αφορούν σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Φυλής.

Τέλος, στα πλαίσια των προσπαθειών περιστολής του κόστους θα ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ ΑΕ η παροχή μειωμένου τιμολογίου για τις εγκαταστάσεις που λειτουργεί ο Σύνδεσμος.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι «Με τους ΧΑΔΑ και την εξαγωγή των τεφρών κλείνουμε οριστικά κεφάλαια που υποβάθμιζαν το περιβάλλον. Με τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων γυρίζουμε σελίδα και ανοίγουμε τον δρόμο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Λύσεις που βάλτωναν για χρόνια. Λύσεις σύννομες και διαφανείς που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».