wrapper

Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός:

 

-          Διευρύνονται τα προγράμματα διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και χαρτιού στην Αττική

 

-          «Ξεσκεπάζουμε τα συκοφαντικά δημοσιεύματα που διακινούνται από τα ποντικοπαπαγαλάκια των απορριμμάτων»

Πρωτοποριακά συστήματα διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και έντυπου χαρτιού με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στην Αττική προγραμματίζει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής.

Ήδη και κατόπιν συνεργασίας με δήμους της Αττικής, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός υπέγραψε πρόταση συμμετοχής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την χρηματοδότηση με κονδύλια ύψους 2,5 εκ. € από το ΕΣΠΑ προμήθειας σύγχρονων συστημάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προμήθεια συμβατικών και υπογειοποιημένων κάδων για τη διαλογή των συγκεκριμένου ρεύματος αποβλήτων, απευθύνεται σε νοικοκυριά, εμπορικές επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και φορείς. Επιπλέον περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς του κοινού σε σχέση με τις καταναλωτικές συνήθειες και τον τρόπο διάθεσης των απορριμμάτων του.

Σημειώνεται ότι για την ανάπτυξη χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων, που στην Αττική είναι σε εμβρυικό στάδιο, ο ΕΔΣΝΑ προχωρά τις διαδικασίες για την κατασκευή τριών μονάδων κομποστοποίησης σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό. Οι μονάδες έχουν ενταχθεί στους διαγωνισμούς των έργων που προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ.

Επίσης ο ΕΔΣΝΑ λειτουργεί το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στην περιοχή των Λιοσίων, το οποίο έχει τη δυνατότητα σε μια εκ των τριών γραμμών παραγωγής να υποδεχτεί προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (αρχικής ποσότητας περίπου 400tn ανά ημέρα), τα οποία θα υπόκεινται σε επεξεργασία και θα κομποστοποιούνται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, παράγοντας οργανικό λίπασμα – κόμποστ- υψηλής ποιότητας και αξίας.

 

Πέραν της διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων ο ΕΔΣΝΑ προχωρά σε δράσεις περαιτέρω ανάπτυξης του υφιστάμενου προγράμματος διαλογής στην πηγή. Το πρωτοποριακό για την εποχή του πρόγραμμα διαλογής εντύπου χαρτιού έγινε ευρύτερα γνωστό χάρη στο σύνθημα «Καν’ το και συ» και η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε το 1995. Σήμερα καλύπτει πολλούς Δήμους της Αττικής και μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες όπως νοσοκομεία , πανεπιστήμια και σχολικές μονάδες.

Στόχος της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ είναι τα προγράμματα διαλογής στην πηγή να λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας. Οι πολίτες θα είναι προμηθευμένοι με ειδικές κάρτες που θα προσμετρούν το βάρος των υλικών που απορρίπτουν κάθε φορά. Οι δράσεις ανταπόδοσης θα στοχεύουν στην ενίσχυση σχολικών μονάδων της κάθε περιοχής που υλοποιείται το πρόγραμμα, ιδρυμάτων κλπ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι : «Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική γυρίζει σελίδα. Με τις δράσεις που προγραμματίζουμε, η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, θα μπουν για τα καλά στη ζωή μας με προφανή οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία μας. Παράλληλα δημιουργούμε και τις αναγκαίες υποδομές για τη διαχείριση προδιαλεγμένων αποβλήτων. Η Αττική θα αποκτήσει διαδικασίες και υποδομές διαχείρισης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης αντάξιες της ιστορίας και του πολιτισμού της και εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

-----------------------------------------------

Εν τω μεταξύ για «ποντικοπαπαγαλάκια» και επιχειρηματικά συμφέροντα που δυσαρεστούνται από την τάξη που μπαίνει στη διαχείριση των απορριμμάτων και εξαπολύουν «επιθέσεις» μέσω ανυπόγραφων δημοσιευμάτων έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Σγουρού υπήρξε η δημοσίευση πανομοιότυπων ανυπόγραφων «ρεπορτάζ» για το θέμα της άσκησης εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ του δικαιώματος της προαίρεσης για τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης που αποτελεί μέρος νόμιμης διαγωνιστικής διαδικασίας του παρελθόντος και που θα ελεγχθεί από τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές, δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι :«Οι προσπάθειες που κάνει η νέα διοίκηση του Συνδέσμου να βάλει σε μια τάξη τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου και να συγκρουστεί με τις λογικές του χθες έχουν δυσαρεστήσει αρκετούς. Είναι προφανές από το ύφος, το είδος και τα μέσα που μετέρχονται, το πέπλο της ανωνυμίας που τους καλύπτει, ότι έχουν επιδοθεί σε έναν ανίερο πόλεμο, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Τους πληροφορούμε ότι δεν θα το πετύχουν. Οι επιθέσεις τους δεν μας πτοούν. Δεν χρωστάμε τίποτε και σε κανέναν. Με τα κακώς κείμενα δεν συμβιβαζόμαστε. Αργά ή γρήγορα οι μάσκες θα πέσουν και τα ποντικοπαπαγαλάκια που έκαναν την εμφάνισή τους δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν».


Αυτοτελές Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής

Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

Ο ενδεδειγμένος τρόπος επικοινωνίας με το Αυτοτελές Γραφείο τύπου, κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων,
είναι μέσω email το οποίο παρακολουθούμε διαρκώς

Πριν εκτυπώσετε αυτό το άρθρο, σκεφθείτε το περιβάλλον!

A- A A+
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο patt.gov.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.