–          Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

«Με μεγάλες προσπάθειες αναδείξαμε ένα πρόβλημα που τόσα χρόνια η πολιτεία έκρυβε κάτω από το χαλί. Τα προβλήματα λύνονται, όταν τα αναδεικνύεις, όχι όταν τα κρύβεις»

«Όταν υπάρχει διάλογος και συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας, έχουμε αποτέλεσμα»

Άμεση λύση στο οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόρριψη νοσοκομειακών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων στα νοσοκομεία που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δόθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη σύσκεψη έγινε αποδεκτή η πρόταση για εφαρμογή ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, διάρκειας τριάντα ημερών, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σύμφωνα με το οποίο:

  • Θα διαμορφωθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής ειδικός χώρος ο οποίος θα αποδέχεται αποκλειστικά τα συσσωρευμένα απόβλητα των νοσοκομείων. Στο χώρο αυτό θα γίνεται έλεγχος και διαχωρισμός των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, που θα οδηγούνται για αποτέφρωση στη Μονάδα του ΕΔΣΝΑ από τα οικιακού τύπου απόβλητα.
  • Για τη μεταφορά των συσσωρευμένων αποβλήτων των νοσοκομείων θα ζητηθεί άδεια από την αρμόδια Εισαγγελία.

Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, στους χώρους των οποίων εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευτεί τόνοι αποβλήτων που ενδέχεται να περιέχουν και επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Η συσσώρευση των αποβλήτων οφείλεται στην άρνηση των δήμων να αναλάβουν την ευθύνη μεταφοράς τους μετά τα τελευταία περιστατικά σύλληψης οδηγών απορριμματοφόρων.  

Επίσης, θα αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή που απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα, θα δοθεί χρόνος, προκειμένου να γίνεται στο εξής σωστή ενδονοσοκομειακή διαχείριση και διαχωρισμός των αποβλήτων αυτών στην πηγή, όπου και δημιουργείται το πρόβλημα.  

Στη σύσκεψη ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) κατόπιν συνεργασίας με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (Ε.Ι.Α.) και θα καλυφθούν τα όποια νομοθετικά κενά.

Αναφερόμενος στα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τον ΕΔΣΝΑ ύψους 4,5 εκ. €, που προέρχονται από την αποτέφρωση των νοσοκομειακών απορριμμάτων τους, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει τμηματική αποπληρωμή τους.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Τελειώσαμε μια μεγάλη σύσκεψη, την πρώτη ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του κ. Περιφερειάρχη, του κ. Δημάρχου και όλων των υπηρεσιών μας για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τα νοσοκομειακά απόβλητα. Εκπονήσαμε ένα σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης, για να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα. Είχαμε επικοινωνία και με την Εισαγγελία. Πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και να μην εμπλέκονται οι οδηγοί, χωρίς να φταίνε, σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Θα αντιμετωπίσουμε σε πρώτο χρόνο το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή – και με τη βοήθεια των νοσοκομείων – των αποβλήτων επιτόπου στο χώρο της Φυλής, για να ξεχωρίσουμε τα ιατρικά απόβλητα, τα απόβλητα που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή. Παράλληλα βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα με την Υφυπουργό, κα Μακρή, που έχει την αρμοδιότητα, με τα συναρμόδια υπουργεία, την άμεση έκδοση νέας κοινής υπουργικής αποφάσεως που θα καλύψει όλα τα νομοθετικά κενά για αυτή την ιστορία».

 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Να ευχαριστήσω και να δώσω δημόσια συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την άμεση ανταπόκριση να γίνει αυτή η σύσκεψη για να λύσουμε σήμερα και όχι αύριο τα θέματα που έχουν ανακύψει με τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Με μεγάλες προσπάθειες αναδείξαμε ένα πρόβλημα που τόσα χρόνια η πολιτεία έκρυβε κάτω από το χαλί. Τα προβλήματα λύνονται, όταν τα αναδεικνύεις, όχι όταν τα κρύβεις.

Πλέον, θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήσαμε, ώστε να οδηγηθούν με αυστηρές διαδικασίες τα συγκεκριμένα απόβλητα των νοσοκομείων στον Αποτεφρωτήρα του ΕΔΣΝΑ.

Αν μείνουμε σε ευχές και σε απλές συστάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός.

Πρέπει να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα είναι αμείλικτο με τους ασυνείδητους και τους ανεύθυνους.

Πάνω από όλα όμως θα πρέπει να είναι αξιόπιστο. Εδώ που φτάσαμε δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Χρειάζονται αποφάσεις.

Σήμερα αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει διάλογος και συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας, έχουμε αποτέλεσμα.

Ο έλεγχος συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση και ας μην επαναπαυθούν ορισμένοι ότι λύθηκε το θέμα οριστικά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας».

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Είναι πιστεύω ένα πολύ καλό παράδειγμα καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου. Όπως ακούσατε το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς, έπρεπε να ανακύψει αυτό το πρόβλημα, για να δούμε και πάλι τα κενά της νομοθεσίας. Πιστεύω όμως ότι με αυτή την καλή συνεργασία θα τα λύσουμε και δεν θα εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο, δηλαδή οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του Δήμου, οι οποίοι ήταν πλήρως αμέτοχοι σ’ αυτή την ιστορία, να αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες. Ευτυχώς, όπως πληροφορήθηκα, αποσύρονται οι ποινικές κατηγορίες. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους και πιστεύω ότι η ιστορία αυτή θα λήξει αισίως».