ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ,

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

 

«Αναμένω ακόμη απάντηση στην πρόσκληση για κοινή σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργείων με την Περιφέρεια Αττικής για την επίλυση του προβλήματος που αφορά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια χωρίς τους αντίστοιχους πόρους»  τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός».

Η απάντηση του κ. Σγουρού δόθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιστολή της 7ης Μαρτίου 2012 του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με την οποία αναγνωρίζεται η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 65 εκ. Ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) σε Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) που αφορούν σε αρμοδιότητες, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια Αττικής, και αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα.

Αποτελεί δε, απάντηση στους Διοικητές Δημοσίων Οργανισμών, οι οποίοι σπεύδουν να ζητήσουν κονδύλια από την Περιφέρεια Αττικής.

Ολόκληρη η απάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, έχει ως εξής :

«Άνθρακες ο θησαυρός τελικά ! Ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες με κοινή τους ανακοίνωση τα δυο συναρμόδια υπουργεία διαβεβαίωναν πως έχουν μεταφερθεί πιστώσεις 60 εκ. Ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες συντήρησης του οδικού δικτύου και των φαναριών, σε έγγραφο που υπογράφει ο Γ.Γ. του ΥΠΟΜΕΔΙ στις 7-3-2012 αναφέρεται πως από τα 90 εκ. Ευρώ που ζητήθηκαν για μεταφορά στην Περιφέρεια Αττικής, τα 65 εκ. Ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Υπουργείου προς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ).

 Η στοιχειώδης γνώση αριθμητικής αποδεικνύει, λοιπόν, πως μόνο 25 εκ., από τα 90 εκ. Ευρώ, θα αφορούν στην πραγματική άσκηση των αρμοδιοτήτων. Ακόμη κι αυτά όμως αφορούν είτε σε παλιότερα έργα του Υπουργείου που δεν έχουν αποπληρωθεί, είτε σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη».