Ένα έργο πνοής αλλά και ζωής για τη Δυτική Αττική, αυτό της διαπλάτυνσης της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας, που ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι οραματιστές του είχαν αρχίσει να το «ξεχνούν», είναι πλέον γεγονός για την περιοχή, χάρις την επιμονή και των συντονισμένων ενεργειών της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κας Σταυρούλας Δήμου.

Η κα Δήμου από την αρχή της θητείας της έθεσε ως προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο εξ’ αιτίας των πολλών και αλλεπάλληλων ατυχημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

 Δύο συνεχόμενες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου 2012 στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Στην πρώτη που έγινε σε τεχνικό επίπεδο από πλευρά Υπουργείου συμμετείχαν ο κ. Δ. Μακρής (Γ. Δ/ντης Συγκοινωνιακών Έργων), ο κ. Θ. Πανουτσόπουλος (Δ/ντης Δ1), ο κ. Ν. Μαλακάτας (Δ/ντης ΔΜΕΟ), ο κ. Σ. Πατουρίδης (Δ/ντης Γραφείου Γ.Γ.) και ο κ. Ε. Κρέπιας (Ειδικός Σύμβουλος Υφυπουργού κ. Ι. Μαγκριώτη). Από πλευράς Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής εκτός από την Αντιπεριφερειάρχη συμμετείχε ο κ. Ν. Κατσίκης (Δ/ντης Τεχνικών Έργων).  

Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εξέταση της προόδου των έργων σε ότι αφορά στα σημαντικά οδικά έργα της Δυτικής Αττικής, όπως αυτά είχαν τεθεί από πλευράς Αντιπεριφέρειας σε προγενέστερης σύσκεψη που είχε γίνει στις 23 Νοεμβρίου 2011, ύστερα από συνεργασία της κας Δήμου, τόσο με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ι. Σγουρό, όσο και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.

Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη αυτή τη φορά υπό τον Υφυπουργό κ. Ι. Μαγκριώτη, στην οποία συμμετείχαν όλοι όσοι είχαν λάβει μέρος στην πρώτη, συν τον κ. Β. Ανδριανάκη (Δ/ντης Υφυπουργού) όπου ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα.

 Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΟΜΕΔΙ αξιολόγησε ως πλήρη τη μελέτη της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, που αφορά στη διαπλάτυνση της ΠΕΟ Ελευσίνας – Θήβας και έχει ήδη κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ως αυτοτελές. Αυτή η ενέργεια θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2012. Στην συνέχεια και μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012 θα έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού. Το υπόψη έργο προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ, του οποίου δε θα πρέπει να παραλείψουμε ότι η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη, αφορά στα πρώτα 14,5 χλμ, (από την Αττική Οδό έως την περιοχή Καραούλι) και τον κόμβο Βιλίων, τα οποία χιλιόμετρα είναι και τα πιο επικίνδυνα.

Όπως είναι γνωστό ο δρόμος αυτός μετά τις άστοχες παρεμβάσεις που έγιναν το 2008,  με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, είχε γίνει καρμανιόλα και δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη βελτίωσή του. 

Επίσης, θα υπάρχει προαίρεση να κατασκευαστούν και άλλα 3 χιλιόμετρα έως την Οινόη (Δεδομένου ότι η μελέτη της Αντιπεριφέρειας αφορά τα 17,5 χλμ).

Παράλληλα θα συνταχθεί από το ΥΠΟΜΕΔΙ και η υπόλοιπη μελέτη που θα καλύψει τη διαπλάτυνση του δρόμου από την Οινόη έως τα όρια της Δυτικής Αττικής με τη Βοιωτία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υφυπουργού μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 θα έχουμε τον ανάδοχο του έργου ενώ η υλοποίηση της συνέχειας της μελέτης θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

 Μετά την ευόδωση των πολύμηνων προσπαθειών της η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου εκφράζει τις ευχαριστίες της στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κο Θεόδωρο Πάγκαλο, στον Υφυπουργό κο Γιάννη Μαγκριώτη, στον Περιφερειάρχη Αττικής κο Γιάννη Σγουρό, στο Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Έργων κο Οικονομίδη, στους συνεργάτες της Περιφερειακούς Συμβούλους κους Α. Λιόση και Θ. Γιαννικάκη και στους Τεχνικούς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες τόσο της Περιφέρειας όσο και του ΥΠΟΜΕΔΙ.

Ο σύγχρονος και ασφαλής αυτός δρόμος θα αποτελέσει μια ανάσα πνοής για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και θα αναδείξει το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της, τα δάση και τις παραλίες της.