Συνεχίζονται οι εργασίες με ομιλίες εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων

Κύρια σημεία ομιλιών (Παρασκευή 13.02.2015):

       Καράμπελας Κωνσταντίνος, Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ»

       Κουμουτσάκος Γιώργος, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «180◦ η Αττική αλλάζει πρόσωπο!»

       Ζιώγας Μπάμπης, εκπρόσωπος περιφερειακής παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ», Πολιτικός Μηχανικός

       Αδαμοπούλου Κατερίνα, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ»

       Τζήμερος Αθανάσιος – Γλαύκος, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ»

       Γάκης Αντώνης, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ», Περιβαλλοντολόγος, Διεθνολόγος

       Αδαμόπουλος Νίκος, εκπρόσωπος περιφερειακής παράταξης «ΑΝΤΙ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ – ΔΝΤ»

       Γιαννακάκη Μαρία, επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ», Διεθνολόγος

       Αρφανάκου Τασία, Προϊσταμένη τμήατος διαχείρισης αστικών βιομηχανικών και συναφών αποβλήτων, Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Εθνικός Σχεδιασμός Δ.Σ.Α»

       Ιατρού Σταύρος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, μέλος Ε.Ε. ΕΔΣΝΑ «Ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ Αττικής. Ιστορικό, διαδικασία αναθεώρησης, θεσμικό πλαίσιο, αρχές και στόχοι»

       Τερζής Ευάγγελος, Τεχνολόγος Περιβάλλοντος «Πλαίσιο πολιτικής στη διαχείριση αστικών αποβλήτων – Υλοποίηση περιφερειακού σχεδιασμού 2014-2020»

       Κυρκίτσος Φίλιππος, Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.) «Πράσινη Πρόταση Περιφερειακού Σχεδιασμού Δ.Σ.Α. στην Αττική των: ΟΕΑ, GREENPEACE, Δίκτυο Μεσόγειος SOS

        Πολύνα Γκιόγκα, Στέλεχος Ο.Ε.Α. «Πράσινα Σημεία και Π.Ο.Π., μέρος της λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, η διεθνής και η ελληνική εμπειρία»

       Φιλίππου Πέτρος, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής «Διαχείριση απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική, προτάσεις για λύση στο αδιέξοδο από τα τοπικά σχέδια των δήμων»

Συνεχίζονται οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ.

Οι σημερινές εργασίες που αφορούν τη θεματική ενότητα «Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων» συνεχίζονται με ομιλίες των κ.κ. Καράμπελα Κωνσταντίνου, Κουμουτσάκου Γιώργου, Ζιώγα Μπάμπη, Αδαμοπούλου Κατερίνας, Τζήμερου Αθανάσιου – Γλαύκου, Γάκη Αντώνη, Αδαμόπουλου Νίκου, Γιαννακάκη Μαρίας, Αρφανάκου Τασίας, Ιατρού Σταύρου, Τερζή Ευάγγελου, Κυρκίτσου Φίλιππου, Πολύνας Γκιόγκα και Φιλίππου Πέτρου.

Ο κ. Καράμπελας Κωνσταντίνος, εκπροσωπώντας την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ» σημείωσε: «Η παράταξή μας χαιρετίζει τη διεξαγωγή του σημερινού διεθνούς συνεδρίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που όλοι γνωρίζουμε ότι απασχολεί την Κεντρική Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση κυρίως του α’ βαθμού – εδώ και πολλές δεκαετίες, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί η πρέπουσα λύση. Και όταν λέμε πρέπουσα λύση δεν εννοούμε ασφαλώς να εξαφανιστούν τα απορρίμματα ως δια μαγείας, γιατί κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

Ως λύση εννοούμε τη διαχείρισή των απορριμμάτων με βάση την αρχή ότι το απόρριμμα δεν είναι απόβλητο αλλά πόρος που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Αττική βρέθηκε κοντά σ’ αυτήν την πολυπόθητη λύση.

Δυστυχώς η νέα διοίκηση της Περιφέρειας δεν συμμερίστηκε την πρόοδο που είχε συντελεστεί. Άκριτα και άκαιρα αποφάσισε να ακυρώσει τους διαγωνισμούς και να οδηγήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και πάλι στο σημείο μηδέν.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν ήταν μόνο, ότι έστειλε το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αττική.

Το πρόβλημα είναι ότι η νέα διοίκηση γκρέμισε ό,τι με κόπο και διαφάνεια χτίστηκε, χωρίς να διαθέτει  κανένα απολύτως εναλλακτικό σχέδιο, κανένα άλλο πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ακύρωση των διαγωνισμών ήταν μεγάλο λάθος. Απόδειξη αυτού είναι ότι εδώ και τέσσερις μήνες απευθύνουμε δημόσια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και απάντηση ακόμα δεν έχουμε πάρει».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, έθεσε σειρά ερωτημάτων: «Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε βάλει για το νέο ΠΕΣΔΑ; Πότε θα τον ολοκληρώσετε, πότε και με ποιους πόρους θα τον εφαρμόσετε; Θα ανοίξετε ζήτημα νέων χωροθετήσεων στην Αττική; Θα κλείσετε και εάν ναι, πότε, τη Φυλή; Πως θα πετύχετε τους στόχους της ανακύκλωσης χωρίς μονάδες επεξεργασίας; Τι θα κάνετε με τις απαλλοτριώσεις στη Φυλή; Τι θα κάνετε με το Γραμματικό που προεκλογικά χαρακτηρίζατε μείζον περιβαλλοντικό έγκλημα, μετά την απόφαση του ΣτΕ; Θα ακυρώσετε το έργο και θα επιστρέψετε τα λεφτά στην Ε.Ε.; Εμείς σας καλούμε να ολοκληρώσετε το έργο, που είναι ένα σπουδαίο έργο υποδομής».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ωστόσο εμφανές ότι η νέα διοίκηση ερχόμενη αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, αναγκάζεται να υποχωρεί από τις αρχικές της θέσεις και να πατά σε δύο βάρκες.

Εμείς ευχόμαστε και ελπίζουμε το σημερινό συνέδριο να συμβάλει σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, στη λήψη αποφάσεων, διότι τα περιθώρια στενεύουν και τα προβλήματα δεν θα περιμένουν για πολύ.

Η κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια βελτιωνόταν διαρκώς, θα είναι ολέθριο για την Αττική να κάνει πισωγυρίσματα σε άλλες εποχές και περιόδους.

Η Αττική χρειάζεται ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες προτάσεις και λύσεις ώστε επιτέλους να αποκτήσει  υποδομές και διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών περιφερειών. Κάθε απόφαση και ενέργεια που θα συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βρίσκει σύμφωνους και συμπαραστάτες».

Ο κ. Κουμουτσάκος Γιώργος, επικεφαλής της παράταξης «180Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», αφού συνεχάρη τη νέα περιφερειακή αρχή για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, τόνισε ότι αυτό «αποτελεί ζήτημα ποιότητας ζωής και πολιτισμού». Επεσήμανε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει η φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς αυτά πλέον αντιμετωπίζονται ως προϊόντα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από την επίτευξη στόχων που έχουν τεθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η μηδενική παραγωγή αποβλήτων έως το 2050». Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Φλάνδρας που παρουσιάστηκε νωρίτερα στο Συνέδριο, όπου το 71% των αποβλήτων κατευθύνεται στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, το 27% στην καύση και μόνο το 1% στην ταφή, τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον αντίποδα και είναι φανερή η απόσταση που χωρίζει τα δύο μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την αναγκαιότητα εφαρμογής νέων μεθόδων, για ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και τόνισε ότι «κρίνεται επιτακτική η αντιστροφή της πυραμίδας, δηλ. πρόληψη – ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση – τελική διάθεση. Όμως η μετάλλαξη πρέπει να είναι σταδιακή. Δεν αρκούν οι προθέσεις, αυτές κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν έχουμε ασφυκτική πίεση χρόνου. Ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κορεστεί το πολύ σε 1 χρόνο. Άρα πρέπει να υπάρξει εφαρμόσιμος σχεδιασμός, υπό την απειλή μάλιστα της επιβολής προστίμων και απώλειας πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα περιφερειακή αρχή με σπουδή έχει προβεί στην ακύρωση των διαγωνισμών για την κατασκευή 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, έχει εξαγγείλει το κλείσιμο της Φυλής και τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού από μηδενική βάση. Η ταυτόχρονη υλοποίηση όλων αυτών θα οδηγήσουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική ευθανασία στο παλιό, χωρίς να έχουμε σχεδιάσει το καινούριο. Είναι σαν να λέμε στους πολίτες να κρατήσουν τα σκουπίδια στα σπίτια τους. Απαιτείται λύση που θα διασφαλίσει ομαλή μετάβαση από το παλιό στο νέο, ένα πρόγραμμα – γέφυρα».

Ακόμη, ο κ. Κουμουτσάκος τάχθηκε υπέρ της επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ αλλά πάντα σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως οι νησιωτικές περιοχές. Εστιάζοντας στην Αττική επεσήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα, σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε Δήμους, τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα συμμετοχής των πολιτών και, τέλος, διερωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι «στη χώρα μας υπάρχει η τεχνογνωσία, όμως απαιτείται άμεσα εφαρμόσιμη μεταβατική λύση που να βασίζεται στις αρχές “ο ρυπαίνων πληρώνει” – “πληρώνω όσο πετάω” – “κερδίζω όσο ανακυκλώνω”» και προέτρεψε τη νέα περιφερειακή αρχή να φέρει άμεσα φιλόδοξο, συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο.

Ο κ. Ζιώγας Μπάμπης, εκπρόσωπος της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ», στο πλαίσιο της ομιλίας του, ανέφερε ότι η παράταξη που εκπροσωπεί «δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς είναι στενά δεμένος με τους όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, αφού με τον τρόπο που υλοποιείται το αντικείμενο αυτό, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στο σύνολο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων του τομέα και στο πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας».

«Στον αντίποδα» όπως επεσήμανε «ιδαίτερο βάρος δίνουν και οι ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι, σε συνεργασία με το εγχώριο κεφάλαιο και το πολιτικό τους προσωπικό, ως πεδίο τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητάς τους. Προωθείται έτσι με ταχύτερους ρυθμούς στη χώρα μας η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων και η καθολική ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας και της υγειονομικής ταφής, η επιλογή μεθόδων επεξεργασίας των απορριμμάτων με γνώμονα το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου που οδηγεί σε λύσεις επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και η μετατόπιση του αυξημένου κόστους διαχείρισης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας».

Στη συνέχεια, αφού επεσήμανε ότι «βασική μας θέση είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα», δήλωσε ότι «λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όχι στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Ο κ. Ζιώγας ανέλυσε διεξοδικά τις θέσεις της παράταξής του για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των ΑΣΑ και τον ΠΕΣΔΑ Αττικής. Χαρακτήρισε θετική την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για τη ματαίωση των διαγωνισμών με ΣΔΙΤ των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, τάχθηκε υπέρ του άμεσου και οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής και της μετεγκατάστασης σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση του αποτεφρωτήρα μολυσματικών και ζήτησε να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στο Θριάσιο και να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που θα περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζομένους στη ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων. Ακόμη ζήτησε, με ομολογημένη πλέον την ακαταλληλότητα της θέσης στο Οβριόκαστρο Κερατέας και στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, να επιλεγούν με κυβερνητική ευθύνη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, οι νέοι χώροι τελικής διάθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων και των υπολειμμάτων επεξεργασίας.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, άσκησε κριτική στη νέα περιφερειακή αρχή και τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ λέγοντας ότι «μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η πολύμηνη καθυστέρηση να κατατεθούν για συζήτηση οι θέσεις της περιφερειακής αρχής για το περιεχόμενο αναθεώρησης / τροποποίησης του ΠΕΣΔΑ», ενώ χαρακτήρισε ως «ροκάνισμα πολύτιμου χρόνου» τόσο την επιστολή που έστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής στους Δήμους προ τετραμήνου, όσο και το τριήμερο Συνέδριο.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι «Μία φράση ταιριάζει για την όλη κατάσταση: Δεν πάει άλλο! Για τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι μόνο το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του και στη λύση αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος».

Εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο αύριο» η  περιφερειακή σύμβουλος κ. Αδαμοπούλου Κατερίνα, στο πλαίσιο της ομιλίας της συμφώνησε με την πρωτοβουλία της νέας Περιφερειακής Αρχής να ακυρώσει τους διαγωνισμούς  για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων και πρότεινε να εξεταστεί εξαρχής ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων μέσα από ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Και πρόθεσε: «οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο, ενώ θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση στα σχολεία. Παράλληλα, η πρωτοβουλία εφαρμογής της διαλογής στην πηγή, στο σπίτι και την εργασία είναι απαραίτητη, ώστε να οδηγηθούμε στις μεθόδους της κομποστοποίησης, της ανακύκλωσης, της επισκευής κ.α. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει πολιτική βούληση και πάταξη της παραοικονομίας. Δεν είναι δυνατόν λαθρομετανάστες να μαζεύουν ανακυκλώσιμα υλικά από τη Φυλή. Δεν μας αξίζει μια τεράστια χωματερή, η οποία φιλοξενεί την παραοικονομία. Η Φυλή πρέπει να κλείσει. Ούτε υπάρχει μονόδρομος. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να συνδυαστούν και να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό στον πολίτη και στα παιδιά μας».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε μαζί» κ. Αθανάσιος – Γλαύκος Τζήμερος επισήμανε ότι από το 1977 έως και σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι.  Έδωσε μεγάλη έμφαση στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος, παγιώνοντας τη σημερινή κατάσταση και απέδωσε την ευθύνη στη δυσκολία διαχείρισης των κρίσεων. «Στις κοινωνίες που θα υποδεχθούν τις οποιεσδήποτε νέες εγκαταστάσεις απορριμμάτων, οι ενέργειες», τόνισε, «θα πρέπει να είναι στοχευμένες». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «επειδή ακριβώς το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος, θα πρέπει πριν από κάθε ενέργεια του κράτους να υπάρχει δημόσια και διαφανής διαβούλευση, επίσκεψη στις εμπλεκόμενες περιοχές κυβερνητικών αξιωματούχων, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες και να κερδίσουν πάλι την εμπιστοσύνη τους. Θα πρέπει πλέον ό,τι συμφωνείται στα λόγια να γράφεται και στα χαρτιά». Αναρωτήθηκε, επίσης, ποιά θα είναι η μεθοδολογία των διαβουλεύσεων που σκοπεύει να κάνει η Περιφέρεια και πώς τα αποτελέσματά της θα είναι άμεσα υλοποιήσιμα. Και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής οι περισσότερες από τις σχετικές επιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχουν καταλήξει στο συρτάρι, σαν άλλη μια υγειονομική ταφή». Στην ερώτηση ποιός θα πρέπει να είναι ο φορέας υλοποίησης όλου του Προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων, η σωστή απάντηση που έδωσε είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη δουλειά φθηνά και σωστά. Και συνέχισε λέγοντας: «Στην Ελλάδα, ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνουμε πριν καν ακόμα να ερωτηθούμε ότι ο φορέας υλοποίησης οφείλει να είναι το κράτος, χωρίς να αναρωτηθούμε αν μπορεί. Πρέπει να καταλάβουμε πως δημόσιες υπηρεσίες δεν πρέπει να λογίζονται οι υπηρεσίες του κράτους, αλλά αυτές που πληρώνουν οι πολίτες. Καλούμε την Περιφερειακή αρχή να προκηρύξει μειοδοτικό διαγωνισμό με εντιμότητα και διαφάνεια και να δώσει τη δουλειά σε όποιον μπορεί να την κάνει».

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάσα για την Οικολογία”, κ. Αντώνης Γάκης μίλησε για τη χαμένη εκπαίδευση και τον πολιτισμό που πρέπει να ανακτηθούν και ανέφερε: «Εμείς ταχθήκαμε υπέρ της κατάργησης των φαραωνικών εργοστασίων, καθώς επίσης υπέρ της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η πρότασή μας στην πραγματικότητα έχει μηδενικό κόστος και αφορά τη διαλογή στην πηγή με μηδενικό υπόλειμμα. Πρωτίστως θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, τα οποία αποτελούν φορέα εκπαίδευσης μέσα στην οικογένεια και να γίνει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία. Σε ό,τι αφορά την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”, εξυπακούεται ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Εμείς δίνουμε λευκή επιταγή στην Περιφερειακή Αρχή και ευελπιστούμε ότι θα την αξιοποιήσει».

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ», κ. Νίκος Αδαμόπουλος πήρε τον λόγο λέγοντας πως «αυτό που καθορίζει την πραγματική γραμμή της ΕΕ, δεν είναι οι οδηγίες και τα πλαίσια που διαμορφώνουν, όσον αφορά τις διαδικασίες και τους στόχους που δίνονται. Αυτό που πραγματικά καθορίζει την πολιτική της σε αυτό το ζήτημα, είναι η χρηματοδότηση, οι φορείς που χρηματοδοτούνται και τα τελικά αποτελέσματα προς όφελος ποιων συμφερόντων είναι». Και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Με δυο λόγια στο κοινωνικό, πολιτικό σύστημα που υπάρχει, στον καπιταλισμό, τα απορρίμματα αυξάνονται ποσοτικά ραγδαία και μεταβάλλονται ποιοτικά, με αποτέλεσμα να μην είναι περιβαλλοντικά διαχειρίσιμα. Αυτή είναι η μήτρα του προβλήματος αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα βαθύτερα και ουσιαστικά. Η διαχείριση των απορρριμμάτων είναι χρυσός για το κεφάλαιο που αρπάζει από το δημόσιο νέα πεδία δραστηριότητας, είτε υπάρχουν σκάνδαλα, είτε υπάρχει τυπική “διαφάνεια” και “νομιμότητα”. Στις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα περιφερειακή αρχή, παρατηρούμε μια ασάφεια. 1. Στην εφαρμογή  νέου “αποκεντρωμένου συστήματος δεν προσδιορίζεται τί διάρκεια θα έχει. Η ακύρωση των διαγωνισμών της προηγούμενης διοίκησης για τα τέσσερα εργοστάσια, είναι σαφώς θετικότατη απόφαση. Και εδώ όμως υπάρχει μια ασαφής υπόσχεση εναλλακτικής διαχείρισης, μέσω της υπεργασίας ίσως με” εντιμότερους” επιχειρηματίες στο υπάρχον οικονομικό, κοινωνικό, θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο. Στη συζήτηση για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ δεν αναφέρει η Περιφερειάρχης ποιά θα είναι τα νέα βασικά χαρακτηριστικά και ποιά η χρηματοδότηση. Τέλος, τόσο το κλείσιμο των κάθε λογής εγκαταστάσεων στη Φυλή, όσο και οι λοιπές προτεραιότητες εξαρτώνται από το αν και πότε θα προχωρήσουν οι τοπικοί σχεδιασμοί των Δήμων. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης σε όλο το φάσμα των απορριμμάτων. Αυτό που προτείνουμε είναι η δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος διαχείρισης των ΑΣΑ, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές, με πλήρη ανακύκλωση στην πηγή. Αποφασιστική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων με ουσιαστική και πραγματική ανακύκλωση, δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης, εγκατάσταση σταδιακά σε όλους τους Δήμους της Αττικής, της διαλογής στην πηγή».

Η επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση», κ. Μαρία Γιαννακάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από την πλευρά της Περιφέρειας πρέπει να προχωρήσει άμεσα η  αναθεώρηση και κατάθεση του περιφερειακού σχεδιασμού. Και πριν από την κατάθεση πρέπει να έρθει για  διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρώτη προτεραιότητα είναι το άμεσο κλείσιμο και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, και όχι μόνο λόγω των προστίμων που τρέχουν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και μείωσης παραγωγής απορριμμάτων με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, στη μείωση υλικών συσκευασίας, στην κατάργηση πλαστικής σακούλας στις αγορές, στην πολιτική τελών ενθάρρυνσης / αποθάρρυνσης, στην εφαρμογή ευθύνης παραγωγού / χρήστη, στην επαναχρησιμοποίηση, στην ενθάρρυνση συμμετοχής του πολίτη, στη Δημιουργία Πράσινων Σημείων.

Στη συνέχεια η κ. Γιαννακάκη ανέλυσε διεξοδικά ορισμένα από τα βασικά σημεία της πρότασης της παράταξής της.

Τέλος, αναφέρθηκε στις μεθόδους διαγωνισμών μέσω ΣΔΙΤ ή μακράς παραχώρησης, τονίζοντας ότι  «δεν είναι ούτε πανάκεια ούτε καταστροφή. Ούτε τη θεοποιούμε, ούτε τη δαιμονοποιούμε. Ωστόσο μπορεί κανείς να τις διερευνήσει με αυστηρή προϋπόθεση την εξυπηρέτηση δημόσιου συμφέροντος – πολιτών – περιβάλλοντος και όχι των συμφερόντων των αναδόχων. Οφείλουν να υπακούουν στη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν όχι και να την ξεπερνούν. Αιρετικά θα λέγαμε ότι ακόμη και η αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει, δηλαδή αναλογικότητα στα τέλη (μειωμένα για όσους φιλοξενούν υποδομές διαχείρισης μεγέθους αναντίστοιχου στην τοπική παραγωγή, αυξημένα για όσους αδυνατούν να διαχειριστούν τοπικά τα απορρίμματα), σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη. Η Παρέμβαση για την Αττική υποστηρίζει ότι από το payasyouthrow να περάσουμε στο saveasyourecycle, και επιτρέψτε μου τον νεολογισμό. Δηλαδή, όσο ανακυκλώνεις, κερδίζεις από τέλη και φόρους».

Η κ. Αρφανάκου Τασία, παρουσίασε το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και θα ισχύσει έως το 2020, το οποίο πραγματεύεται 16 ρεύματα και βασίζεται σε 6 πυλώνες, καθώς και τον προγραμματισμό του Υπουργείου για τα επόμενα έτη. «Οι ποσοτικοί στόχοι που καθορίζονται στους ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να κατ’ ελάχιστο να ανταποκρίνονται στους αντίστοιχους στόχους του ΕΣΔΑ» σημείωσε η κ. Αρφανάκου, με τον ποσοτικό στόχο να αγγίζει το 50% στην προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση στο χαρτί, τα μέταλλα, το πλαστικό και το γυαλί.

Κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε: «Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 82% στη διάθεση και στο 61% στην ανάκτηση. Οι άμεσες δράσεις μας σχετίζονται με νομοθετικά, οργανωτικά – διοικητικά μέτρα, υποδομές – έργα, οικονομικά μέσα, εργαλεία, δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και εκπόνησης μελετών».

Ο κ. Ιατρού Σταύρος, αφού παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό των ΠΕΣΔΑ από το 2001 έως το 2006, τόνισε ότι «από το 1977 μέχρι και σήμερα το 2015 έχουμε διαρκώς μελέτες, επιλογές χώρων, αντιδράσεις, νόμους και αδιέξοδα. Καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε ένα ασταθές πλαίσιο, όπου όλα αλλάζουν και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τουλάχιστον 30 μελέτες αρμόδιων φορέων έχουν εκπονηθεί σχετικά με τη χωροθέτηση». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «μέχρι το 2012 το βασικό ερώτημα ήταν που θα πάνε τα σκουπίδια. Πλέον όμως το νέο ερώτημα είναι το πώς θα διαχειριστούμε τα απορρίμματα».

Τέλος, έκλεισε την τοποθέτησή του παρουσιάζοντας τις αρχές – στόχους της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, οι οποίες συνοψίζονται σε 3 κύρια σημεία: 1. Συμβατότητα με τη νομοθεσία, 2. Συμβατότητα με τον ΕΣΔΑ και 3. Συμφωνία του ΠΕΣΔΑ με το πρόγραμμα της νέας περιφερειακής αρχής.

Ο κ. Τερζής Ευάγγελος, παρουσίασε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ αναλύοντας τα δεδομένα της χώρας μας τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μία τρομερή συνέπεια ως χώρα να βάζουμε στόχους αλλά και από την άλλη έχουμε μία τραγική ασυνέπεια στο να μην επιτυγχάνουμε κανένα από αυτούς. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι τα σκουπίδια είναι θησαυρός αλλά πιστεύω ότι είναι κόστος». Ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ανακύκλωσης επεσήμανε ότι «ο δημότης είναι το κλειδί για την επιτυχία και όχι ο Δήμος».

Τέλος, παρουσίασε τη δική του πρόταση που σχετίζεται με ΣΔΙΤ, σύμφωνα με την οποία το κόστος των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων θα ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ, το κόστος του δικτύου χωριστής στα 50 εκ. ευρώ και το κόστος της εδαφικής διάθεσης στα 80 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κυρκίτσος Φίλιππος, αφού επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων χρονίζει εδώ και δεκαετίες, αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο, σημειώνοντας: «Σήμερα σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες εκπονούνται μελέτες για να αποδείξουν ότι αυτό το νέο μοντέλο διαχείρισης είναι και εφικτό και ρεαλιστικό».

Τέλος, κλείνοντας την εισήγησή του, παρουσίασε την ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ και τη συνέκρινε με τον ΠΕΣΔΑ που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που παρουσίασε και που σχετίζονται με την πρόταση αυτή είναι η δημιουργία 6.500 θέσεων εργασίας, καθώς και το κόστος που ανέρχεται στα 92-106 ευρώ / τόνο, λιγότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος του ΠΕΣΔΑ.

Εκ μέρους της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, η κ. Πολύνα Γκιόκα, παρουσίασε εκτενώς την εφαρμογή, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων “Πληρώνω όσο Πετάω (ΠΟΠ)” και τη λογική των Πράσινων Σημείων.

Στην εισήγησή της, αναφέρθηκε στο ότι πρέπει να γίνει σύνδεση των δημοτικών τελών με τα παραγόμενα οικιακά απόβλητα. Επεσήμανε όμως ότι, προκειμένου αυτό να γίνει, απαιτείται να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως: τα δημοτικά τέλη να είναι ανταποδοτικά και ο πολίτης να έχει διαθέσιμες εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της διάθεσης, που αφορά το σχεδιασμό τόσο σε εθνικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα της Δρέσδης και της Βιέννης, πόλεις που εφάρμοσαν με συνέπεια συστήματα ΠΟΠ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις λειτουργίας των Πράσινων Σημείων εντός των δήμων.

Κατόπιν, το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά διοικητικός φορέας προτείνει ένα εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων μεσω ενός συνεδρίου αλλά επισήμανε ένα κενό στην παρουσία των Δήμων στη διαβούλευση αυτή. Στην ομιλία του τόνισε ότι είναι απαραίτητη η τροποποίηση και απλούστευση της υπάρχουσας νομοθεσίας που διέπει τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών εντός της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση των Δήμων και τελικά να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με περισσότερο προσωπικό και ανανεωμένη υλικοτεχνική υποδομή στις απαιτήσεις μιας νέας μορφής  διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομιλία του κ. Φιλίππου, οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν είναι οι εξής:

  1. Άμεση απλοποίηση της πολυσύνθετης γραφειοκρατικής διαδικασίας και νομοθεσίας για τις χρήσεις γης για χωροθέτηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αλλά και χώρων διαχείρισης όπως είναι τα «Πράσινα Σημεία» (τα λεγόμενα Green Points). Για να γίνει αυτό απαιτείται άμεσα η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.
  2. Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων με την κατάρτιση νέων κανονισμών καθαριότητας εναρμονισμένων στον νέο ΠΕΣΔΑ και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  3. Στήριξη από την Περιφέρεια του προγράμματος για τον εφοδιασμό των δήμων με τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι στόλοι που σήμερα διαθέτουν οι Δήμοι είναι πεπαλαιωμένοι και είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στο νέο πρόγραμμα αν δεν ενισχυθούν οικονομικά σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής.
  4. Επίλυση του θέματος που έχει προκύψει λόγω της μείωσης του προσωπικού και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων. Θα πρέπει με την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης, να προβλεφθεί να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους πρόσληψης του αντίστοιχου προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα.
  5. Θα πρέπει να γίνει έρευνα της αγοράς ώστε να γνωρίζουν οι δήμοι που μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα της επεξεργασίας των φυτικών αποβλήτων (ΚΟΜΠΟΣΤ, Pellet κ.α.). 

Ειδικότερα για την Ανατολική Αττική, ο κ. Φιλίππου ανέφερε τα εξής: «Με την επιστολή που απέστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στους Δήμους της Αττικής, ζητήθηκε από τους ΟΤΑ να προβούν με τον συντονισμό της Περιφέρειας σε δράσεις που θα έχουν στόχο τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, όπως είναι η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και κάθε άλλου είδους ανάκτηση και κατ’ επέκταση τη μείωση των ποσοτήτων που θα οδηγηθούν για ταφή.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, σχεδόν στο σύνολό τους οι Δήμοι έχουν ανταποκριθεί και απέστειλαν ήδη προτάσεις είτε για μελέτες που οι ίδιοι έχουν εκπονήσει είτε για τον τρόπο που εκείνοι βλέπουν τη συνεργασία τους με την Περιφέρεια στην παραπάνω κατεύθυνση, δηλαδή στην εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι είναι απαράιτητη η ενημέρωση των πολιτών για να ευαισθητοποιηθούν και να έχει επιτυχία κάθε προσπάθεια, αλλά και εξέφρασε την ευχή η Πολιτεία να σταθεί αρωγός.

Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου συνεχίζονται το Σάββατο το πρωί με την επόμενη θεματική ενότητα, με τίτλο «Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ο ρόλος των Δήμων. Θεσμικό πλαίσιο. Χρηματοδότηση», στην οποία θα καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του Σαββάτου 14 Φεβρουαρίου 2015