Τις θέσεις και τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για την προστασία του Κορινθιακού κόλπου παρουσίασε σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2012, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στην Ειδική Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής .
Ο κ. Γιάννης Σγουρός επισήμανε τόσο στον Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καρτάλη όσο και στους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής ότι το θαλάσσιο περιβάλλον και οι ακτές είναι ο πλούτος της Αττικής, θυμίζοντας πως η Αττική οφείλει το όνομά της στις ακτές της, αφού στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Ακτική. Θεώρησε δε, αυτονόητο το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την προστασία τόσο της χερσαίας όσο και της θαλάσσιας ζώνης του Κορινθιακού κόλπου, όχι μόνο στο τμήμα που ανήκει στην Αττική αλλά συνολικά, αφού η ρύπανση και ο περιβαλλοντικός κίνδυνος δεν έχουν σύνορα
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπογράμμισε:
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, που θα συζητήσει το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και όλους τους φορείς που είχαν την καλοσύνη να μας ενημερώσουν για τις απόψεις τους για το θέμα αυτό.
Ο Κορινθιακός Κόλπος εφάπτεται με την Αττική με ακτογραμμή μήκους 45 περίπου χιλιομέτρων, που ευρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Συνολικά 6 Νομοί, 4 Αιρετές Περιφέρειες, 3 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μεγάλος αριθμός Δήμων και Υπουργείων συνθέτουν το πλαίσιο των αρχών που σχεδιάζουν, εποπτεύουν, επιτηρούν και ελέγχουν τον Κορινθιακό κόλπο και τη βιώσιμη ανάπτυξή του.
Ο Κορινθιακός κόλπος, είναι μια κλειστή, ευαίσθητη θάλασσα, αρκετά βαθιά, ανάμεσα στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, με εκπληκτικής ομορφιάς ακτές και σημαντικό πλούτο ζωντανών ειδών. Ενώ ορίζεται στα άκρα του από δύο σπουδαία ανθρώπινα έργα. Τη διώρυγα της Κορίνθου και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
Όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί μια μικρογραφία της Μεσογείου.
Σημαντικές είναι και οι πολιτιστικές και ιστορικές του αξίες, με κορυφαία τον ιστορικό τόπο των Δελφών, ενώ σε αυτόν έλαβε χώρα η σημαντικότερη για την ιστορία της Δυτικής Ευρώπης ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.
Σημαντικές πόλεις αναπτύχθηκαν στις ακτές του, όπως η Κόρινθος, η Ναύπακτος, η Σικυών, το Αίγιον, το Γαλαξίδι, η καταποντισμένη Ελίκη, θυσία στον Εγκέλαδο, που είναι ο πατέρας του ίδιου του Κορινθιακού.
Το θαλάσσιο περιβάλλον και οι ακτές είναι ο πλούτος της Αττικής. Θυμίζω πως η Αττική οφείλει το όνομά της στις ακτές της, αφού στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Ακτική. Θεωρώ πως είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον μας για την προστασία τόσο της χερσαίας όσο και της θαλάσσιας ζώνης του Κορινθιακού κόλπου, όχι μόνο στο τμήμα που ανήκει στην Αττική αλλά συνολικά, αφού η ρύπανση και ο περιβαλλοντικός κίνδυνος δεν έχουν σύνορα.
Ιδιαίτερα, αφού διαπιστώνουμε ότι η ισορροπία που διατηρήθηκε για αιώνες έχει σήμερα διαταραχθεί. Η ζώνη των ακτών και τα θαλάσσια οικοδομήματα που τις περιβάλλουν εκπέμπουν στις μέρες μας σήμα κινδύνου.
Στην περίπτωση του Σαρωνικού, βέβαια, η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Ψυτάλλειας έχει δώσει ανάσα κι έχει αναστρέψει την πορεία.
Ενώ η επαναχρησιμοποίηση του νερού που προκύπτει από την επεξεργασία των αποβλήτων είναι εμβληματικό έργο για την Αιρετή Περιφέρεια Αττικής.
Θέλω δε να σημειώσω εμβόλιμα ότι τις επόμενες μέρες θα έχω συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο κα Δαμανάκη για τα θαλάσσια καταφύγια του Σαρωνικού.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίσω ότι κοινός μας σκοπός είναι η προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κορινθιακού κόλπου και η αξιοβίωτη πρόοδος των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του κόλπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΚΑ και πιο συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θεωρεί ότι με βάση την εφαρμογή του άρθρου 5 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ ο Κορινθιακός κόλπος χαρακτηρίστηκε ως υδατικό σύστημα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση στο τμήμα που εφάπτεται της Αττικής, όμως αυτό δεν μας εφησυχάζει, αφού η παρακείμενη ζώνη στην περιοχή Ιτέας χαρακτηρίστηκε προβληματική.
Σε κάθε περίπτωση πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε το θέμα που αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη του Κορινθιακού κόλπου και του χερσαίου τμήματος που ανήκει στην Αττική στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αλλά και να συμμετάσχουμε σε κοινές δράσεις και συνεδριάσεις με άλλους φορείς και όργανα για το σκοπό αυτό.
Ο στόχος μας πρέπει να είναι η προστασία και η αναβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με την οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε. για τη Μεσόγειο και τον ορισμό προστατευόμενων περιοχών αλιείας, περιοχών αλιείας, περιοχών με ευαίσθητα ενδιαιτήματα, περιοχών για την αποκλειστική χρήση από σκάφη της παράκτιας αλιείας.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, αυτό που προανέφερα, ότι ο Κορινθιακός είναι μία ευαίσθητη κλειστή θάλασσα. Πηγή ζωής, δίαυλος επικοινωνίας, κέντρο ενός πολιτισμού αιώνων.
Σήμερα, όμως, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η άναρχη, χωρίς σχέδιο και πολλές φορές αυθαίρετη οικοδόμηση των ακτών, η εγκατάσταση βαριάς βιομηχανίας στην παράκτια ζώνη του με την επαγόμενη μόλυνση και ρύπανση, η χρόνια υπεραλίευση των υδάτων του και η θεσμική αδιαφορία της Πολιτείας απειλούν να τον υποβαθμίσουν σε υγρό σκουπίδι, για να χρησιμοποιήσω όρο του συρμού.
Η ιδέα να προταθεί ο Κορινθιακός κόλπος για να χαρακτηριστεί Μνημείο της UNESCO μας βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνους.
Η ανάγκη το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Κορινθιακού καθίσταται αναπόδραστη, αφού οι δράσεις εκτείνονται σε 4 Περιφέρειες.
Στην περίπτωση της Αττικής αναγκαία είναι και η μέριμνα το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2021 να προτείνει συγκεκριμένους στόχους για την περιοχή αυτή.
Εμείς από την πλευρά μας με το Στρατηγικό Σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει και ψηφίσει στο πλαίσιο κατάρτισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Αιρετής Περιφέρειας Αττικής δίνουμε προτεραιότητα στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής.
Θέλω να σημειώσω ότι οι βασικοί κίνδυνοι για τον Κορινθιακό είναι η υπεραλίευση, η κόκκινη λάσπη και η ρύπανση από τις παράκτιες δραστηριότητες κ.α.
Οι προτάσεις για την προστασία του Κορινθιακού, που έχουν διατυπωθεί από φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΛΚΕΘΕ, ο ΣΠΟΑΚ, οικολογικές οργανώσεις, όπως η Αλκυών, το Ινστιτούτο Πέλαγος και η Greenpeace μας βρίσκουν σύμφωνους και τις επικροτούμε.
Κατά την άποψή μας η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Κορινθιακού πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
- Να εφαρμοστεί ο νόμος 3983 του 2011.
- Να καταρτιστεί διαχειριστικό σχέδιο για τον Κορινθιακό.
- Να καθοριστούν θαλάσσια καταφύγια στην περιοχή.
- Να εφαρμοστεί η αρχή της Προφύλαξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κόκκινης λάσπης πριν έχουμε κάποια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.
- Να εφαρμοστεί ο Κανονισμός 1967 του 2006.
Εμείς ως Αιρετή Περιφέρεια Αττικής είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την πολιτική αυτή και να συμβάλλουμε και οικονομικά, αν απαιτείται για την προώθηση των στόχων της προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής».