photo-plevris-3-1000x646

Γ. Πατούλης: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο δυναμώνουμε τις υγειονομικές δομές της Αττικής και συνεχίζουμε να ενισχύουμε στοχευμένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

 

Η προτεραιοποίηση και ο προγραμματισμός των έργων και των δράσεων που δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027, με στόχο την ενίσχυση της υγειονομικής θωράκισης της Αττικής, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη με τον Γ. Πατούλη.

Ειδικότερα η συζήτηση εστιάστηκε στη δρομολόγηση υλοποίησης μιας νέας μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (διευρυμένο κέντρο υγείας) στην Ανατολική Αττική, στις διαδικασίες εξειδίκευσης του εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης βάσει χαρτογράφησης των σχετικών αναγκών και στην ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) της Περιφέρειας.

Στη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, μετείχαν επίσης ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και συνεργάτες του Υπουργού.

«Στόχος είναι και μέσω του νέου μας Περιφερειακού Προγράμματος της Αττικής για την περίοδο 2021-2027 να συνεχίσουμε να υλοποιούμε έργα προς όφελος της υγείας των πολιτών της Αττικής, όπως κάναμε και με το προηγούμενο ΈΣΠΑ» ανέφερε ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας πως μέσω του ΠΕΠ Αττική 2014-2020, ολοκληρώθηκαν 22 έργα υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 33,5 εκ. € με χαρακτηριστικότερα το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου και την προμήθεια εξοπλισμού σε διάφορα νοσοκομεία. Παράλληλα, όπως τόνισε, σε ό,τι αφορά τις δράσεις με κοινωνικό πρόσημο (ΕΚΤ), ολοκληρώνονται 21 έργα συνολικού προϋπολογισμού 146 εκ. € με χαρακτηριστικότερα την πρόσληψη 1.400 γιατρών και νοσηλευτών (επικουρικό προσωπικό) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνεται πως στο νέο Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027, προβλέπονται πάνω από 127 εκ. ευρώ για υποδομές και δράσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής.

Από την πλευρά του ο Υπ. Υγείας εξήρε την εποικοδομητική συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά με τον Γ. Πατούλη, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συμβολή της Περιφέρειας στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Παράλληλα διατύπωσε τη βούληση να γίνει πιο ενεργή η συνεργασία των δομών του υπουργείου με τις δομές Υγείας των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης με στόχο την ισχυροποίηση του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας.

Διευρυμένο Κέντρο Υγείας Ανατολικής Αττικής  

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στη σημασία δημιουργίας ενός αναβαθμισμένου κέντρου Υγείας στην Ανατολική Αττική και αφού επισήμανε πως πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα πολιτών και των τοπικών αρχών της περιοχής υπογράμμισε πως η Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου έχει εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και προτίθεται να βοηθήσει στην ωρίμανσή του με τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των απαραιτήτων μελετών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε με τον κ. Πλεύρη να συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας με στόχο την οριστικοποίηση των βημάτων που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση και την επεξεργασία των σχετικών εναλλακτικών λύσεων.

Εξοπλισμός Νοσοκομείων

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης και επέκτασης εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης σε Δομές Υγείας της Αττικής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, μέσω του ΕΣΠΑ περίπου 52 εκ. ευρώ, συμφωνήθηκε να συσταθεί άμεσα μία κοινή ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου και της Περιφέρειας με στόχο την προτεραιοποίηση και χαρτογράφηση των αναγκών στις δομές υγείας της Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν, με γρήγορες διαδικασίες, στοχευμένες δράσεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως η διαδικασία χαρτογράφησης των αναγκών στην Αττική ολοκληρώνεται σύντομα και σε αυτή τη βάση θα γίνει η σχετική συνεννόηση με την Περιφέρεια.

Κέντρα Πρόληψης Υγείας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη να ενισχύσει τις πολιτικές πρόληψης σε όλους τους Δήμους της Αττικής, μέσω του προγράμματος πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου των ΚΕΠ Υγείας, με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα σχετικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Υπ. Υγείας. «Εμείς έχουμε έτοιμο το μηχανισμό και σε συνεργασία με τον Υπ. Υγείας μπορούμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του, γεγονός που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο έργο του Υπουργείου και συνολικά στην εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης. Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία και επισήμανε πως θα έχει την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου.

Τη συζήτηση απασχόλησε και η πρόταση του Περιφερειάρχη να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με τον Υπουργό να ανταποκρίνεται θετικά.

 

Δηλώσεις

 Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης τόνισε τα εξής:

«Συνεχίζουμε  την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια Αττικής στον τομέα των χρηματοδοτικών εργαλείων και του ΕΣΠΑ. Ήδη στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττική 2021-2027, κοινές ομάδες από το Υπουργείο και την Περιφέρεια θα συνεργαστούν, προκειμένου να αποτυπώσουν ακριβώς τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλες τις δομές υγείας και να δούμε τι θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης, τι από το υπουργείο και τι από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας. Παράλληλα δρομολογούμε εποικοδομητικές δράσεις που σχετίζονται τόσο με το κομμάτι της πρόληψης στη δημόσια υγεία,  όσο και με τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Θέλω για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι η μέχρι τώρα συνεργασία μας είναι πολύ στενή. Η Περιφέρεια Αττικής μας έχει βοηθήσει σημαντικά στον τομέα της ενίσχυσης του προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως έγινε με τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού, στον τομέα της ενίσχυσης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία αλλά και στη στήριξη των δομών πρωτοβάθμιας υγείας». 

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε:

«Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας με στόχο να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε και περαιτέρω το χώρο της υγείας και τους πολίτες Αττικής μας, μέσα και  από το νέο ΕΣΠΑ. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πλεύρη γι’ αυτή την εποικοδομητική συνάντηση μέσω της οποίας χαρτογραφήσαμε τις ανάγκες για την ενίσχυση των νοσοκομείων σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό. Από την άλλη πλευρά συζητήσαμε για δράσεις και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πρόληψη και τη δημόσια υγεία, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ 21-27 της Περιφέρειας Αττικής. Η αποκωδικοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα γίνει από την ομάδα εργασίας που συστήθηκε  από το Υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για την υλοποίηση των σχετικών στόχων και δράσεων».

 

Δείτε σχετικό βίντεο στο ακόλουθο link:

https://youtu.be/3PW3VjAJj8s

photo-plevris-4-1000x691
photo-plevris-1-1000x676