ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣΟ Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός παρέστη στην τελετή έναρξης του 9ου Συμποσίου Λατινικών Σπουδών με θέμα «Το χιούμορ στη Λατινική Γραμματεία», που διοργανώνει ο Τομέας Κλασσικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την τελετή άνοιξε με ομιλία του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Θ. Πελεγρίνης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγήτρια κ. Μ. Βουτσίνου-Κικίλια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής κ. Β. Κικίλιας, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλήθος φοιτητών.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ευχαρίστησε θερμά την Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου για την πρόσκληση, χαρακτήρισε το Συμπόσιο καινοτόμο και επίκαιρο, τόνισε τη σημασία που έχει το χιούμορ στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου και συνέχισε λέγοντας:

«Το αίσθημα του παράδοξου ή του εξαιρετικού ή της κάθαρσης που εκπέμπει το χιούμορ συμβάλλει στην προσέγγιση των θεμάτων και των προβλημάτων κάθε εποχής και κάθε κοινωνίας με ιδιαίτερο τρόπο, που φωτίζει δυνατά και αδύνατα σημεία και αποκαλύπτει ευκαιρίες και απειλές.

Tο χιούμορ αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ζωής, που έχει στόχο τη δημιουργία ευφορίας, την πρόκληση ενός χαμόγελου.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, περισσότερο στα πλαίσια του χιούμορ που λείπει από τη ζωή μας, να συμβάλω κι εγώ στις εργασίες του Συνεδρίου σας με τα ακόλουθα:

Οι Λατίνοι μιμήθηκαν τους αρχαίους Έλληνες. Μην ξεχνάμε την καταγωγή του Λατινικού αλφαβήτου από τους Χαλκιδείς και την αποικία τους στη Χαλκιδική.

Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν την λέξη “αστείος” από το “άστυ”, γιατί οι χωρικοί δεν χαρακτηρίζονταν από χιούμορ. Οι Λατίνοι κατ’ αντιστοιχία για το κωμικό χρησιμοποίησαν τη λέξη “Urbanus” που σημαίνει πόλη.

Εύχομαι στους φοιτητές και στις φοιτήτριες δύναμη και πρόοδο. Έχουμε ανάγκη το λόγο και το χιούμορ τους».