Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για την δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM). Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Το 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος. Ως προς το εισερχόμενο σκέλος, μπορείτε να καλέσετε δωρεάν το 112 σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Ως προς το εξερχόμενο σκέλος, μπορείτε να λάβετε προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά σας, προκειμένου να λάβει οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

112

112- Μάθεται πως επικοινωνούμε

Σημαντικό είναι ότι η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.    

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ την Αστυνομί, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ κ.λ.π.).

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Tο 112 καλείτε από το σύστημα ecall. Το eCall είναι ένα σύστημα υποχρεωτικά εγκατεστημένο, από 31 Μαρτίου 2018, σε όλα τα νέα οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος καλεί αυτόματα τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ενώ μπορείς να το ενεργοποιήσεις και χειροκίνητα. #112GR. Περισσότερα για αυτό στο σύνδεσμο:

Σύστημα eCall: κλήσεις έκτακτης ανάγκης από το όχημά σας βάσει του αριθμού 112

ecall-112

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του 112 στα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Eνημενώμαστε και προστατευόμαστε. Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών μπορούμε να καλούμε το 112. Περισσότερα στα μηνύματα που παρουσιάζονται στους κάτωθι συνδέσμους:

 

https://youtu.be/mjeOnk3aO98

https://youtu.be/1Di4FqNdUFI

https://youtu.be/fznvIN3WWtE

https://youtu.be/Rf-_HVepxnI

 

 

 

112 - Ψηφιακή Αφίσα.gif GIF 50,62 KB18/08/21 03:33:23