Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολυπληθής ημερίδα για τη Λαυρεωτική πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου με θέμα “Χωροταξία και Αστικό Περιβάλλον”. 

Η ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαυρεωτικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Οικισμών, επικεντρώθηκε σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι η αναδιάρθρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η οριοθέτηση οικισμών, η αυθαίρετη δόμηση και η ρύθμιση προστίμων, ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης, αλλά και η αναθεώρηση ρυμοτομικών σχεδιασμών και η αστική ανάπλαση – δασικοί χάρτες. 

Στην ημερίδα παραβρέθηκε εκ μέρους του υπουργείου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης με τους συνεργάτες του για την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου για την ανάδειξη και επίλυση σοβαρών ζητημάτων του Δήμου Λαυρεωτικής. Στην εισήγησή του ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στην πολιτική και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης των χωροταξικών προβλημάτων της χώρας εστιάζοντας κυρίως στα μείζονα ζητήματα της οριοθέτησης των οικισμών, της τακτοποίησης των αυθαιρέτων και ιδιαίτερα στα προβλήματα που έχουν προκύψει στις περιπτώσεις κάθετης ιδιοκτησίας. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λαυρεωτικής και κυρίως η Κερατέα τόσο με τις προωθήσεις των σχεδίων πόλεως όσο και με τις οριοθετήσεις των – περισσότερο από 50 – οικισμών της περιοχής. Το μεγαλύτερο ζήτημα εντοπίζεται στα ιδιοκτησιακά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες για τη Λαυρεωτική.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα θετική διότι μέσα από τον διάλογο με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, βρίσκονται λύσεις σε προβλήματα που διαιωνίζονται για πολλά χρόνια. Ζήτησε δε από τον Υπουργό να προχωρήσει το Υπουργείο σε “πάγωμα” των προστίμων για τα αυθαίρετα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της οριοθέτησης των οικισμών και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Λαυρεωτικής τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι δίπλα στον δήμο, χρηματοδοτώντας τις ώριμες πολεοδομικές μελέτες προκειμένου να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Τέλος, πρότεινε επειδή τα προβλήματα της Λαυρεωτικής με την αυθαίρετη δόμηση εντοπίζονται σε όλη την Ανατολική Αττική, να γίνουν ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις και σε άλλους δήμους της Ανατολικής Αττικής. 

IMG_1247.JPG JPG 365,43 KB18/08/21 02:20:26
IMG_1260.JPG JPG 354,94 KB18/08/21 02:20:28
IMG_1262.JPG JPG 366,75 KB18/08/21 02:20:29