Η Περιφέρεια Αττικής αρωγός και στον πολιτισμό διοργανώνει υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α) το Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων , την 35η Γιορτή Βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως από τις 4 έως τις 20 Μαΐου 2012. Το κοινωνικό μήνυμα της έκθεσης είναι : «Με διάβασες; Χάρισέ με! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη»

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους η Περιφέρεια Αττικής μεταξύ άλλων διοργανώνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τις εξελίξεις στο χώρο του βιβλίου καθώς και πρωτότυπες αθλητικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο, όπως Street basket,  αγώνες δρόμου και επιδείξεις ξιφασκίας. Ακόμη θα γίνουν : έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και παρουσιάσεις βιβλίων. 

Στη Γιορτή Βιβλίου θα συγκεντρώσουμε βιβλία για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης και θα ενισχύσουμε τις βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων Παίδων, Αγίας Σοφίας και Αγλαΐας Κυριακού, καθώς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και του Γυμνασίου-Λυκείου Βερδικούσας της επαρχίας Ελασσόνας.  

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 2 Μαΐου με αφορμή τη Γιορτή Βιβλίου τόνισε μεταξύ άλλων : 

Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Αττικής, συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην 35η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ η οποία μετά από πολλά χρόνια  πραγματοποιείται  και πάλι  στο ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ.

Η  Πολιτεία με το  έργο της ανάπλασης του πεδίου του Άρεως  που αποτελεί κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας, επιδίωξε να δημιουργήσει ένα  Πάρκο σύγχρονο και δυναμικό, χρήσιμο για τους κατοίκους της πόλης μας.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Το έργο της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως επιλέχθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών ως μια από τις έξι πιο καινοτόμες δράσεις στην ΕΕ στο πλαίσιο της ενότητας “Όμορφες Πόλεις”. Η παρουσίαση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής έγινε στην 5η Συνδιάσκεψη Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Κοπεγχάγη. 

Η ανάπλαση του πάρκου αποτελεί μια από τις πιο καινοτόμες δράσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη αστικών περιοχών. Η χρήση ψυχρών υλικών στους πεζοδρόμους και νέων τεχνολογιών άρδευσης δημιουργούν ένα καταφύγιο δροσιάς για τους πολίτες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς επιτυγχάνεται η μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 έως τέσσερις βαθμούς κελσίου.

Όμως  ένα πάρκο για να είναι  φιλικό και ευχάριστο στους πολίτες προϋποθέτει αναβάθμιση των χρήσεων αναψυχής, άθλησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αυτό επιδιώκουν οι διοργανωτές και συμμετέχοντες της 35ης Γιορτής Βιβλίου, δηλαδή ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών με τα βιβλία του, η Περιφέρεια Αττικής με το Πεδίο του Άρεως και  ο Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος με τις Αθλητικές επιδείξεις και τα παιχνίδια που διοργανώνει.

Φιλοδοξούμε δηλαδή να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας την ευκαιρία να διαθέσουν ποιοτικά το χρόνο τους, να ενημερωθούν, να ακούσουν ενδιαφέροντα πράγματα, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις, να περπατήσουν στο πράσινο, να αθληθούν  και να ψυχαγωγηθούν.

Καλούμε λοιπόν τις φίλες και τους φίλους να  συμμετάσχουν στη Γιορτή του Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως και να ζωντανέψουν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή.