Την κωδικοποίηση και ανάλυση του συνόλου των προτάσεων που εξετάσθηκαν στην 35η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή), κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα των παράνομων καταυλισμών των Ρομά, προκειμένου να έρθουν εκ νέου για συζήτηση και, ενδεχομένως, για λήψη απόφασης, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος πρότεινε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης, αφού κατέθεσε σειρά σχετικών εγγράφων στα πρακτικά του Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να συνεργαστούμε με φορείς, προκειμένου να επέμβουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά». Ενημέρωσε, δε, ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, από τις παρατάξεις, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους Δήμων και φορέων θα εξεταστούν ενδελεχώς και θα αναρτηθούν στο site της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr), προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, στην οποία θα μετέχουν και οι Δήμοι της Αττικής. Επιπροσθέτως τόνισε ότι από το 2007, η τότε Νομαρχία Αθηνών πραγματοποιούσε κάθε χρόνο επιτόπιους ελέγχους στους καταυλισμούς των Ρομά και τόνισε ότι «για όλη την Ελλάδα πρέπει να κινηθούμε με σχέδιο και οργάνωση αλλά και στήριξη από την Κεντρική Διοίκηση». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες επιδοκιμάζει τις προσπάθειες ένταξης των Ρομά στο κοινωνικό σύνολο και διευκρίνισε ότι «ως Ελληνική Αντιπροσωπεία έχουμε καταθέσει τροπολογίες στην Επιτροπή των Περιφερειών για το θέμα των Ρομά». 

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα της εγκατάστασης αθίγγανων Ρομά σε παράνομους καταυλισμούς του Λεκανοπεδίου έχει πάρει, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε, δε, ότι η επίλυση του θέματος έχει απασχολήσει επί σειρά ετών διάφορες υπηρεσίες και φορείς, χωρίς ποτέ να βρεθεί ουσιαστική και συνολική λύση στο πρόβλημα, διαιωνίζοντας μια κατάσταση, η οποία έχει φτάσει σήμερα στο απροχώρητο.

Η κ. Παπαδημητρίου-Τσάτου επισήμανε ότι στο σύνολο 18 οικισμών Ρομά στην Ελλάδα, οι πέντε βρίσκονται στην Αττική. Επικεντρώνοντας την ομιλία της στον ανεξέλεγκτο καταυλισμό Ρομά στο Βοτανικό, η Αντπεριφερειάρχης επισήμανε ότι το πρώτο σημαντικό πρόβλημα είναι υγειονομικό και ανθρωπιστικό, γιατί η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο, με τη συνεπακόλουθη παρουσία τρωκτικών. Πρόσθεσε ότι οι Ρομά δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές, όπως η ηλεκτροδότηση, το αποχετευτικό δίκτυο, η ύδρευση, οι υπηρεσίες υγείας, η ιατροφαρμακευτική μέριμνα, αλλά και η εκπαίδευση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, κάνοντας λόγο για τοξική βόμβα στην περιοχή, που προκαλείται από την καύση ελαστικών και καλωδίων, στην οποία προχωρούν οι Ρομά για να πουλήσουν το χαλκό που απορρέει από την καύση. Ακόμη, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι παραβατικές συμπεριφορές (μικροκλοπές, διαρρήξεις, πορνεία και εμπόριο ναρκωτικών) αποτελούν μια θλιβερή καθημερινότητα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καταπάτησης ξένης ιδιοκτησίας από τους Ρομά.

Η κα Παπαδημητρίου-Τσάτου πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να γίνει μια σωστή καταγραφή των Ρομά, προκειμένου να διαχωριστούν οι νόμιμοι πολίτες και οι παράνομοι μετανάστες. Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία δεν επιτρέπεται η υποχρεωτική απομάκρυνση των Ρομά, εφόσον δεν υποδεικνύεται σαφώς ο τόπος της μετεγκατάστασής τους. Κατέληξε, δε, ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, με πολλές επιμέρους και λεπτές παραμέτρους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος (κας Μαργ. Καραβασίλη), κα Σταυρούλα Πουλή, η οποία ανέφερε ότι η μόνη αντιμετώπιση του πολύπλοκου αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζεται αποσπασματικά μπορεί να γίνει, τουλάχιστον αρχικά, μέσω μικρών βημάτων και δράσεων. Πρότεινε δε τη λήψη δυο συγκεκριμένων δράσεων: πρώτον, την πραγματοποίηση ελέγχων μέσω των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, για να κλείσουν τα παράνομα σημεία αγοροπωλησίας σκραπ (σκραπατζίδικα) και, δεύτερον, την κατάργηση του προγράμματος ανακύκλωσης και με τη δημιουργία πράσινου σημείου στην περιοχή. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, κ. Ανδρ. Ευθυμίου, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι Ρομά αλλά η καύση των καλωδίων που πνίγει στoν καπνό την περιοχή, με αποτέλεσμα να υποφέρει ο πληθυσμός. Ζήτησε, δε, από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και κάθε αρμόδιο φορέα να σταματήσει άμεσα η καύση καλωδίων, να υπάρξει χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά και να κλείσουν τα σκραπατζίδικα σε όλες τις περιοχές της Αττικής.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, κ. Δημ. Κιούσης, αναφέρθηκε, εκτός από το πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την έλλειψη αποχέτευσης και υδροδότηση των οικισμών, στην εγκληματικότητα, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον πέντε πόλοι διακίνησης ναρκωτικών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, κ. Μαρία Καρακλιούμη, επεσήμανε ότι ως Περιφέρεια Αττικής δεν διαθέτουμε πολλές αρμοδιότητες και ζήτησε να υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας των φορέων που θα ενταχθούν στη συνολική λύση του ζητήματος.

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Αθαν. Μαργέτης, και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου, κ. Αποστ. Αθανασόπουλος, τόνισαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εθνικού σχεδιασμού για το ζήτημα, την πλήρη απογραφή των Ελλήνων Ρομά και τη δημιουργία εξειδικευμένου γραφείου για θέματα Ρομά στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Αττική Οδός», κ. Αθαν. Πλεύρης, είπε ότι για τους παράνομους Ρομά η μόνη λύση είναι η επαναπροώθηση και υποστήριξε ότι η Αστυνομία πρέπει να μπει στους καταυλισμούς, για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, λέγοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αττική Νέα Προοπτική», κ. Χ. Δαμάσκος, είπε ότι το κράτος πρέπει να αποδείξει ότι έχει δυνατότητα να επιβάλει το Νόμο.

Θέμα ευθύνης των Δημάρχων έθεσε από την παράταξη «Άρμα Πολιτών» ο κ. Ν. Αθανασίου, λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά το πρόβλημα.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», κ. Ιπποκρ. Κοκκινόπουλος, απέδωσε την παραβατική συμπεριφορά των Ρομά στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ ο κ. Θεμ. Γιαννικάκης, Περιφ. Σύμβουλος της παράταξης «Αττική», επεσήμανε ότι αποτελεί ευθύνη των Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για τους Ρομά.

Αφόρητη χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων Ταύρου, κ. Κυρ. Λουράντος, καταγγέλλοντας ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου πνίγεται καθημερινά σε σύννεφα τοξικού καπνού.

Πολιτικό πρόβλημα χαρακτήρισε το θέμα των Ρομά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση», κ. Κ. Διάκος, καταγγέλλοντας την έλλειψη κοινωνικού κράτους για τους Ρομά.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αττική Γη», κ. Δ. Βαρελάς, ότι πρέπει να δούμε τα θέματα μέσα από μια κοινωνική οπτική. Ο Επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ΑΝΤΑΡΣΙΑ», κ. Αγγ. Χάγιος, είπε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με στρατιωτικό νόμο. Ο Επικεφαλής της παράταξης «Μέτωπο Αλληλεγγύης & Ανατροπής Ελεύθερη Αττική», κ. Χρ. Καπάταης, από την πλευρά του επεσήμανε την ανάγκη για άμεση αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τόσο για τους Ρομά, όσο και για τους κατοίκους περιοχών που υπάρχουν καταυλισμοί.

Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Γρ. Ζαφειρόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι αρμόδια μόνο για το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, πρότεινε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου της Περιφέρειας για τους Ρομά, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.

Τέλος, τα δύο θέματα «Ενημέρωση για προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα Ν. 4024/2011 υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής» και «Συζήτηση για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) Ν. 4021/2011», λόγω προχωρημένης ώρας αναβλήθηκαν.