Με την πρόσφατη επιτυχία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με την δέσμευση ποσοτήτων κρεάτων που τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για κρέας ιπποειδών αντί βόειου, που αναγραφόταν στα σχετικά παραστατικά, αποδεικνύεται και πάλι ο σημαντικός ρόλος των ελεγκτικών υπηρεσιών σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων.

          Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελεγκτές της Π.Ε. Πειραιά τα κατάφεραν τόσο καλά. Από την αρχή του 2011 οι αρμόδιες υπηρεσίες μας πραγματοποιούν χιλιάδες εντατικούς και συστηματικούς υγειονομικούς, αγορανομικούς και κτηνιατρικούς ελέγχους, όπως προκύπτει και από τον αναλυτικό απολογισμό που εξέδωσε πρόσφατα η Π.Ε. Πειραιά. Ενδεικτικά:

Α. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής πραγματοποίησε περισσότερους από 1.500 κτηνιατρικούς υγειονομικούς ελέγχους και εκατοντάδες δειγματοληψίες σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας – αποθήκευσης, σε αγορές χονδρικής πώλησης, σε ψυκτικές αποθήκες, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (υπεραγορές, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ταβέρνες, εστιατόρια) και σε κρατικά ιδρύματα (νοσοκομεία, φυλακές) και κατασχέθηκαν 153 τόνοι τροφίμων. Στα Τελωνεία έγινε έλεγχος σε περισσότερα από 16.000 φορτία εισαγόμενων και εξαγόμενων προϊόντων και απορρίφθηκαν, κατασχέθηκαν ή κατεστράφησαν 89 φορτία συνολικού βάρους 2.063 τόνων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.000 έλεγχοι και δειγματοληψίες για νωπά, επεξεργασμένα καθώς και προϊόντα βαθειάς κατάψυξης. Σε 6 περιπτώσεις κατασχέθηκαν 450 κιλά προϊόντων και σε άλλες 6 περιπτώσεις καταστράφηκαν 35 τόνοι προϊόντων. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2011 και 2012 ανέρχονται στο ποσό των 19.300 ευρώ.

Β. Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου πραγματοποίησε περί τους 25.000 υγειονομικούς και άλλους ελέγχους (αδειοδότηση καταστημάτων, απαγόρευση καπνίσματος, έλεγχοι σε κρουαζιερόπλοια κλπ). Βεβαιώθηκαν πρόστιμα μεγαλύτερα των 50.000 ευρώ και έγιναν σχεδόν 100 παραπομπές στον Εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης.

Γ. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης διενήργησε περισσότερους από 1.500 ελέγχους σε επιχειρήσεις (αγορανομικοί έλεγχοι, δειγματοληψίες, έλεγχοι ενδείξεων, ζυγών και αντλιών, έλεγχοι παρελθούσης ημερομηνίας λήξης), επέβαλε πρόστιμα, ύψους περίπου 750.000 € και υπέβαλε πάνω από 100 μηνύσεις.

          Τα στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής για τον πρώτο μήνα του 2013 δείχνουν ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Έτσι, μόνο τον Ιανουάριο:

*        Πραγματοποιήθηκαν 56 αστυκτηνιατρικοί έλεγχοι σε εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις και κατασχέθηκαν συνολικά 9.194 κιλά τροφίμων ζωϊκής προέλευσης.

*        Διενεργήθηκαν 67 δειγματοληψίες για μικροβιολογικό και βιοχημικό έλεγχο σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης και σε μαλάκια.

*        Χορηγήθηκαν 9 πιστοποιητικά εξαγωγής τροφίμων (αλιεύματα, κρέατα, γαλακτοκομικά) προς Τρίτες Χώρες, συνολικού βάρους 12.535 κιλών.

*        Πραγματοποιήθηκαν 16 έλεγχοι σε νωπά προϊόντα εκ των οποίων 2 ελεγχόμενοι παραπέμφθηκαν στην επιτροπή κυρώσεων.

*        892 έλεγχοι σε εισαγόμενα μεταποιημένα, νωπά και βαθείας κατάψυξης τρόφιμα από Τρίτες Χώρες στους χώρους των Τελωνείων Πειραιά και έγιναν 14 δεσμεύσεις φορτίων μεταποιημένων προϊόντων φυτικής προέλευσης συνολικού βάρους 229.997 κιλών και 3 απορρίψεις συνολικού βάρους 79.000 κιλών.

*        91 έλεγχοι μεταποιημένων και νωπών προϊόντων για εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες συνολικού βάρους 894.413 κιλών και χορηγήθηκαν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους ελέγχους, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους ελεγκτές της Π.Ε. Πειραιά, που οι εργώδεις προσπάθειές τους έχουν πρακτικό αποτέλεσμα για την κοινωνία, όχι μόνο του Πειραιά αλλά και της χώρας συνολικά. Ας μην ξεχνάει κανείς ότι στην χωρική αρμοδιότητα της Π.Ε. Πειραιά ανήκει η Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, η Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη και τα Τελωνεία του Πειραιά, που αποτελούν πύλες εισόδου τροφίμων για ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι αντιληπτό ότι οι ανάγκες για ελέγχους είναι τεράστιες και το προσωπικό της Π.Ε. Πειραιά καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθει, τη στιγμή που έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένους υπαλλήλους, οι οποίες εντείνονται με τις ρυθμίσεις της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι οι υπάλληλοι όχι μόνο έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους λόγω περικοπών, αλλά δεν πληρώνονται ούτε τις υπερωρίες που κάνουν υποχρεωτικά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην ιχθυόσκαλα και τη λαχαναγορά που λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό των υπηρεσιών μας, ιδίως των ελεγκτικών, που καθημερινά ξεπερνάει τον εαυτό του και θέτει τον πήχυ όλο και ψηλότερα».