Με μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης, τίμησε η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, σε συνεργασία με τους Δήμους Νίκαιας – Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Κορυδαλλού, την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 90 χρόνια.

Η εκδήλωση, με τίτλο «ΣΑΝ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟ ΓΙΑΓΚΙΝΙ», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν ο Πασχάλης Τόνιος, η Ελένη Πέτα και ο Γρηγόρης Βαλτινός, μαζί με την παραδοσιακή ορχήστρα «Ήχοι εξ Ανατολής», ένα θεατρικό σχήμα εργαζομένων του ΟΤΕ και χορευτική – χορωδιακή ομάδα του Δήμου Καλλιθέας.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία της Π.Ε. Πειραιά ήταν μεγάλη αφού στο Κατράκειο Θέατρο βρέθηκαν περίπου 3.000 πολίτες, πολλοί από τους οποίους είναι απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα μεταξύ 1922 – 24. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η απότιση τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς αλλά και σε εκείνους που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Το αποτέλεσμα της εκδήλωσης δικαίωσε τόσο τις προσδοκίες του κοινού όσο και τους διοργανωτές. Το πρώτο μέρος περιλάμβανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής, που κατέληξαν με τόσο τραγικό τρόπο για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, ενώ το δεύτερο μέρος ήταν καθαρά καλλιτεχνικό, με ήχους από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου στάθηκε στο παράδειγμα που πρέπει να αντλήσουμε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, «οι οποίοι με την έλευσή τους μπόλιασαν κυριολεκτικά την Ελλάδα στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. Για να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε τα πρωτόγνωρα δεινά που περνάει η πατρίδα μας χρειαζόμαστε πίστη στις δυνάμεις μας, ψυχική δύναμη και πολλή δουλειά», ανέφερε.