Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου, και ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου, υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Σχολής στον Πειραιά, παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτές, Δήμαρχοι, καθώς και εκπρόσωποι Φορέων από την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά σε τεχνολογικά και αναπτυξιακά θέματα και οι στόχοι του επικεντρώνονται κυρίως στα εξής:

Στην επιστημονική υποστήριξη των προγραμμάτων ανάπτυξης, βελτίωσης ποιότητας ζωής, προστασίας του περιβάλλοντος, αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού, στη δικτύωση και συνέργεια των θεσμικών οργανισμών και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, καθώς και στην προώθηση θεσμών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων, που θα διευκολύνουν και θα προάγουν την έρευνα και την ανάπτυξη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε έναν ιστορικό χώρο, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά, της Ελληνικής Ναυτικής Ακαδημίας, η οποία από την ίδρυσή της το 1845 εκπαιδεύει και καλλιεργεί, σωματικά και πνευματικά, τους Ναυτικούς Δοκίμους, μελλοντικούς Αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, η Περιφέρεια Αττικής θέλει να την αναδείξει και να την αξιοποιήσει. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε, την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής σε τομείς τεχνολογικούς και αναπτυξιακούς, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος και τις νέες τεχνολογίες και γενικά σε ζητήματα στα οποία η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων διαθέτει τεχνογνωσία, υποδομή και επιστημονικό δυναμικό. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θα εκπονηθεί αναλυτικό πρόγραμμα επιμέρους δραστηριοτήτων και τομέων συνεργασίας με συγκεκριμένους στόχους και αναλυτική καταγραφή των τεχνικών και οικονομικών όρων.

Και αν κάποτε η Σχολή μάχονταν για να κρατήσει τη χώρα μακριά από την πραγματική αιχμαλωσία, σήμερα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, για να αποτρέψουμε ενός άλλου είδους αιχμαλωσία της χώρας, απέναντι στην καταθλιπτική παντοδυναμία των αγορών και των υπερεθνικών κεφαλαίων που δεν έχουν ούτε πατρίδα ούτε σύνορα. Και αυτό θα συμβεί μόνο όταν μπορέσουμε να οργανώσουμε τη λειτουργία του Κράτους με τρόπο αποδοτικό και οικονομικό. Ας είναι αυτό το μήνυμα της σημερινής υπογραφής: Συνεργασία και αξιοποίηση όλου του επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού που διαθέτει ο τόπος για τον ίδιο σκοπό. Γιατί είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως διαθέτουμε άριστο και εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Αρκεί να το αξιοποιήσουμε σωστά».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου, ο οποίος είναι ο κύριος εκφραστής αυτής της συνεργασίας και συνέβαλε τα μέγιστα για την πραγματοποίησή της, στο χαιρετισμό του σημείωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Περιφέρειας Αττικής δια της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

         Η συνεργασία αυτή, έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από άποψη συμβολισμού, όσο και από πλευράς σύγχρονου κοινωνικού management. Σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής ιστορίας, αν θέλετε ακόμα νωρίτερα, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα, θάλασσα, ναυτοσύνη και Ελληνισμός είναι στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα. Δε νοείται Ελληνισμός χωρίς το στοιχείο της θάλασσας και δε νοείται παγκόσμια ναυτική οικογένεια χωρίς εξέχοντες Έλληνες.

         Από την άλλη, ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί την επιλογή των σύγχρονων κοινωνιών για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση συμβολίζει, διεθνώς, την επιλογή για μείωση του συγκεντρωτισμού και της Γραφειοκρατίας, για εγγύτητα στον πολίτη και τους τοπικούς φορείς και για αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου και παραγωγικού δυναμικού. Λέω λοιπόν, πως αυτά τα δύο δυναμικά αναπτυξιακά στοιχεία συνυπάρχουν σε αυτή την ιδέα συστηματικής συνεργασίας μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Πρόκειται πράγματι για ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό συμβολισμό.    

Πιστεύω πως μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες ειλικρινούς συνεργασίας και σύνθεσης δεξιοτήτων και απόψεων δημιουργείται ο καμβάς πάνω στον οποίο αναπτύσσεται και μεγαλουργεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Είμαι αισιόδοξος για το σημερινό εγχείρημα και είμαι βέβαιος πως τα αποτελέσματα θα μας δικαιώσουν.»