210924 dt AA 23089Την άσκηση από τον Υπουργό Οικονομικών της διακριτικής ευχέρειας του άρθρου 4 του Ν. 4797/2021 περί χορήγησης προκαταβολής έναντι επιχορήγησης στους δικαιούχους παροχής κρατικής αρωγής, ήτοι: επιχειρήσεις, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 27ης Ιουλίου και 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, με αιτιολογημένο αίτημα του.

Λόγω του τεράστιου μεγέθους της καταστροφής που επέφεραν κυρίως οι πυρκαγιές του Αυγούστου στην Ανατολική Αττική τόσο σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων, κτιρίων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά όσο και στο φυσικό περιβάλλον κρίθηκε απολύτως αναγκαία η άμεση χορήγηση προκαταβολής έναντι του συνολικού ποσού επιχορήγησης (ανεξάρτητα από την καταβολή του πρώτου βοηθήματος μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr) σε όλους τους δικαιούχους  προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η εξομάλυνση της οικονομικής ζωής και η αποκατάσταση της κανονικότητας των πληττόμενων.

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης από την πρώτη μέρα μετά τις πυρκαγιές συντονίζει και παρακολουθεί το έργο των εννιά (9) επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής επιδιώκοντας την όσο τον δυνατόν πιο γρήγορη επίσπευση των διαδικασιών. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στις πληγείσες επιχειρήσεις ενώ αναμένεται σύντομα το ίδιο να γίνει και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, γίνεται η εκτίμηση των ζημιών σε όσους έχουν στείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πλέον απομένει η προαναφερόμενη σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για έγκριση χορήγησης προκαταβολής ώστε να μπορούν να αποσταλούν από την Περιφέρεια τα στοιχεία των δικαιούχων στην αρμόδια διεύθυνση κρατικής αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών.