«Τα προγράμματα σχολικής ένταξης τσιγγανοπαίδων παίζουν σημαντικό ρόλο – ιδιαίτερα – εκεί όπου η τοπική κοινωνία διαδραματίζει έναν πιο θετικό και υποστηρικτικό ρόλο»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, ανταποκρινόμενος σε πρόκληση εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής και του ΤΕΙ Αθήνας, απηύθυνε χαιρετισμό στις 5 Απριλίου στην ημερίδα με θέμα: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ-ΡΟΜΑ».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για την προσέγγιση της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής όσον αφορά την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων αλλά και στα ειδικότερα προβλήματα που σχετίζονται με την σχολική ένταξή τους, όπως οι συνθήκες διαβίωσής τους, οι διαπολιτισμικές συγκρούσεις, η έλλειψη σταθερών κοινωνικών υποστηρικτικών δομών αλλά και η κατά τόπο συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία και τη συμβολή κάποιων σχολικών μονάδων της Δυτικής Αττικής, όπως το 7ο Δ.Σ. Ασπροπύργου, που επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο που αξίζει μέριμνας από όλες τις δημόσιες αρχές αλλά και το σημαντικό ρόλο των προγραμμάτων εκπαίδευσης
τσιγγανοπαίδων όταν η τοπική κοινωνία είναι πιο υποστηρικτική και θετική στην παρουσία των τσιγγάνων στα σχολεία.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, πρότεινε την εντατική εργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους Ρομά για την σχολική τους ένταξη, την ενθάρρυνση γυναικών Ρομά ως σχολικών διαμεσολαβητριών, την παράλληλη στήριξη των κοριτσιών Ρομά για να παραμείνουν στο σχολείο, καθώς και την ανάγκη λειτουργίας συνεργατικού δικτύου ειδικά για το θέμα της σχολικής ένταξης με συμμετοχή των τοπικών φορέων, ερευνητικών ιδρυμάτων και της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης Ρομά.
