Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε στην άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης του Πυροσβεστικού Σώματος, με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2019» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9-5-2019 στη δασική περιοχή «Αχλαδιά», πλησίον της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου «Ντάρδιζας», στο Δήμο ΑχαρνώνΗ άσκηση αφορούσε την αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Στόχος της άσκησης ήταν μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών, στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση. 

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση (θαμνώδη – παλιό καμένο), η οποία, στη συνέχεια, εισέρχεται σε αναγεννημένο πευκοδάσος και σε υψηλό πευκοδάσος χαλεπίου. Η αναγγελία της πυρκαγιάς γίνεται από δασικό περιπολικό, το οποίο εντοπίζει εστία πυρκαγιάς στις παρυφές του οικισμού «Γεννηματά», στα Άνω Λιόσια και μεταβιβάζει την πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), το οποίο κινητοποιεί Πυροσβεστικές Δυνάμεις, οι οποίες κάνουν ενέργειες για άμεση επέμβαση και κατάσβεση με εγκαταστάσεις, στο σημείο έναρξης. Το συμβάν αντιμετωπίζεται ως σοβαρό και ακολουθεί ανάλογη κλιμάκωση – κινητοποίηση από επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και προς την οικιστική περιοχή, για αυτό  δρομολογείται οργανωμένη απομάκρυνση μοναχών και επισκεπτών της Ιεράς Μονής και του πληθυσμού από τις περιοχές Άνω Λιοσίων και Αχαρνών, που γειτνιάζουν με τη δασική περιοχή. Τα πυροσβεστικά οχήματα, τα πεζοπόρα τμήματα και οι υδροφόρες ΟΤΑ, αφού κατανεμηθούν ανά τομέα, ενεργούν με εγκαταστάσεις προσβολής. Από ελικόπτερο του Π.Σ. γίνεται αερομεταφορά πεζοπόρου τμήματος με τον εξοπλισμό του, καθώς και μιας υδατοδεξαμενής σε σημείο που δεν υπάρχει πρόσβαση από πυροσβεστικά οχήματα.

Το γενικό συντονισμό του επιχειρησιακού έργου αναλαμβάνει το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και τα εναέρια μέσα, που έχουν κινητοποιηθεί (4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα) κάνουν ρίψεις στο κυρίως μέτωπο, αλλά και πλευρικά της πυρκαγιάς, για τον περιορισμό της.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις με προσωπικό και μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Φυλής, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες Σ.Ε.Α.Δ. Αφιδνών, ΕΔΑΚ και Ε.ΔΑΣ.Α., ενώ από αέρος συμμετείχαν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο του Γ.Ε.Σ., δύο ελικόπτερα του Π.Σ. και ένα μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Π.Σ..

Στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν στο Διευθύνον και στο Ασκούμενο επιτελείο με σκοπό της δοκιμή στην πράξη του μνηνονίου ενεργειών της υπηρεσίας αλλά των επικοινωνιών με το Πυροσβεστικό Σώμα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η εμπλοκή της Περιφέρειας στο σενάριο αφορούσε τη διάθεση υδροφόρων και μηχανήματος έργου μετά από αίτημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας προς συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή της πυρκαγιάς. 

Μετά το τέλος της άσκησης η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κα Ιωάννα Τσούπρα προέβη σε σύντομο χαιρετισμό επισημαίνοντας τη σημασία των ασκήσεων σε θέματα προετοιμασίας.   

 

3  1

2