Σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 29/11/2024 1200 τοπική ώρα με α.α 4, εξακολουθεί να ισχύει σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.


Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία Bora που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο το οποίο κινείται αργά ανατολικά, προκαλεί κακοκαιρία στη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες που θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι και τη Δευτέρα (02-12-2024). Παράλληλα θα επικρατούν πολύ ενισχυμένοι και τοπικά θυελλώδεις άνεμοι, ενώ στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης Μακεδονίας θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά προβλέπονται:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

α. Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
Επισημαίνεται πως στην κεντρική Μακεδονία (και κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας) τα φαινόμενα από σήμερα Σάββατο (30-11-24) το απόγευμα μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (1-12-24) θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

β. Στη Θεσσαλία από σήμερα Σάββατο (30-11-24) νωρίς το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας (2-12-24). Επισημαίνεται ότι από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (30-11-24) έως το βράδυ της Κυριακής (1-12-24) τα φαινόμενα στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας θα είναι κατά διαστήματα ιδιαίτερα έντονα.

γ. Στο Ιόνιο (εκτός της περιοχής Κέρκυρας – Παξών), την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά κατά διαστήματα μέχρι σήμερα Σάββατο (30-11-24) το βράδυ, ενώ στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο έως αργά τη νύχτα του Σαββάτου (30-11-24) προς Κυριακή (1-12-24).

δ. Στις Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από σήμερα Σάββατο (30-11-24) νωρίς το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας (2-12-24).

ε. Στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια από σήμερα Σάββατο (30-11-24) νωρίς το απόγευμα έως και το πρωί της Κυριακής (1-12-24). Σημειώνεται ότι στην Αττική τα ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

στ. Στην Κρήτη και τις Κυκλάδες έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής (1-12-24).

2. Επισημαίνεται πως σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 10 μποφόρ) από σήμερα Σάββατο (30-11-24) το απόγευμα έως και αργά το απόγευμα της Κυριακής (1-12-24).

3. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από σήμερα Σάββατο (30-11-24) το απόγευμα έως αργά το απόγευμα της Κυριακής (1-12-24) στη δυτική Μακεδονία, στα ορεινά ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

-2
_Καταιγίδες_plimmires_social_card_0-1000x623

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ 

Παρακολουθούμε τα δελτία τύπου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ (www.emy.gr) και είμαστε προσεκτικοί, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. 

Ακολουθούμε τις οδηγίες Αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων: 

Ειδικά για τις περιοχές που αναμένεται η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες πρέπει:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Προσοχή στις Ιρλανδικές Διαβάσεις(ιδιαίτερες οδηγίες στο  όπου υπάρχει αναρτημένο και σχετικό ενημερωτικό μήνυμα (video) της ΓΓΠΠ).
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να τηρούν μέτρα προστασίας από την πτώση κεραυνών, όπως αυτά που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής στον ανωτέρω σύνδεσμο.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων κ.α.