Την Τετάρτη  14 Μαΐου 2025,  ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Δρ. Θάνος Ασκητής, συναντήθηκε  με τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας Ιωάννη Τομπούλογλου στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Ασκητή , για την προώθηση του Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Πόρτα Πόρτα» που  αποτελεί μια καινοτόμο παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο  την πρόληψη και  την έγκαιρη παρέμβαση και υποστήριξη της ψυχικής και σωματικής  υγείας των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Πληροφορικής, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας & Εθελοντισμού κ. Κελλίδης Γιώργος συζητήθηκε αναλυτικά το πρόγραμμα και η εφαρμογή του.  Στη συνάντηση, επίσης, παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Ζώμπος  όπου τόνισε  την ανάγκη διασύνδεσης με τον δημότη.

Επαναπροσδιορίζοντας, ουσιαστικά, τη σχέση μεταξύ δήμου και δημότη, επιδιώκει την  αποτελεσματικότερη διασύνδεσή τους, ως ακολούθως:

1) «Σε γνωρίζω»: διασύνδεση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων με τα σπίτια και τις οικογένειες, μέσα από κατ’ οίκον επισκέψεις ειδικά εκπαιδευμένων φροντιστών-επισκεπτών υγείας, προς αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών ή ανίχνευση δυσλειτουργίας και ενδεχομένως παθολογίας μέσα στον χώρο τη οικογένειας, με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση και την υποστήριξη της ψυχικής και σωματικής υγείας του «σπιτιού μας». Η διασύνδεση αυτή ανοίγει ουσιαστικά  την άμεση και λειτουργική διαχείριση στην ποιότητα ζωής των δημοτών, προβάλλοντας ανάγκες, αλλά και στήριξη των μελών μιας οικογένειας (πρόληψη).

2) «Σε σώζω»: με δεδομένο, ότι οι ηλικιωμένοι αυξάνονται όλο και περισσότερο στην κοινωνία μας, ζώντας σε ένα ποσοστό 30-35% μόνοι τους, με κίνδυνο να χαθεί η ζωή τους σε ένα αιφνίδιο επεισόδιο πτώσης ή ατυχήματος, κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση, που κυριολεκτικά θα σώσει τη ζωή τους. Έτσι, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου υποστηρίζει ένα σύστημα εγρήγορσης, με βραχιολάκι στο χέρι του ανθρώπου που κινδυνεύει (alert system), ειδοποιώντας το δίκτυο υποστήριξης του δήμου με νοσηλευτές υγείας, εξειδικευμένους στην άμεση αντιμετώπιση οξέων συμβάντων. Οι τελευταίοι, μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τη μηχανή τους, βρίσκονται στο σπίτι του, δίνοντας ζωή στον αβοήθητο και μόνο, που περιμένει, σε αυτόν τον κρίσιμο χρόνο για τη ζωή του, την άμεση παρέμβαση και την περαιτέρω διαχείριση του οξέος και πιθανά απειλητικού συμβάντος (φροντίδα).

Κατά τη διάρκεια των συνάντησης, ο Δήμαρχος υπογράμμισε  την ανάγκη της πρόληψης που σώζει ζωές αλλά και τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της επικοινωνίας με τον πολίτη ώστε να ακουστούν τα αιτήματά του και να βοηθηθεί.

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας να επισημαίνει, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποδεικνύει έμπρακτα τη συμβολή της Περιφέρειας με σκοπό  μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα φέρει τις υπηρεσίες υγείας πιο κοντά στον πολίτη, η συνάντηση  ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα με τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας  να είναι πρόθυμος να στηρίξει το όλο πρόγραμμα.