zitsa_1Ο Δήμος Ζίτσας , η Ομοσπονδία αδελφοτήτων Καλαμά, η τοπική κοινότητα Σουλοπούλου και η αδελφότητα Σουλοπούλου, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων «ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΕΙΑ 2015», τίμησαν το Σάββατο 8 Αυγούστου 2015 στο μικρό Σουλόπουλο ή Σούλι, τον Σπύρο Τζόκα, Πανεπιστημιακό και  Αντιπεριφερειάρχη Αττικής για την προσφορά του στα γράμματα.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε το συγγραφικό έργο του Σπύρου Τζόκα, καθώς και η ακαδημαϊκή του πορεία. 

Τα κυριότερα έργα που συνοπτικά παρουσιάσθηκαν είναι  :

  • “Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι. Υπανάπτυξη ή εξαρτημένη ανάπτυξη;” Θεμέλιο, 1988.
  • “Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα”, πανεπιστημιακές εκδόσεις, 1997.
  • “Καισαριανή. Η φυσιογνωμία μιας πόλης,” 1988.
  •  “Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Οδοιπορικό στον 19ο αι., Θεμέλιο 1999.” Το βιβλίο αυτό πήρε το Α’ βραβείο από τη Βουλή των Ελλήνων.
  • “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του Αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932. Η οικοδόμηση του αστικού κράτους,” Θεμέλιο, 2000. Το βιβλίο αυτό, επίσης, απέσπασε το Α’ βραβείο από τη βουλή των Ελλήνων.
  • Διδακτικές  στρατηγικές  στο  μάθημα  της  Ιστορίας.  Εικαστικές και οπτικοακουστικές πηγές.   Σαββάλας 2002.
  • “Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα.” Θεμέλιο 2006
  • «Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων» Ιστορικό μυθιστόρημα, Εύμαρος, 2014. Το έργο αυτό έγινε και θεατρικό.
  • Έχει δημοσιεύσει δοκίμια,  επιστημονικά και πολιτικά άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες.

 Η κατακλείδα της παρουσίασης ήταν: «Ο Σπύρος Τζόκας, ως ιστορικός επιστήμονας μας παραθέτει λιτά, ευσύνοπτα και επιστημονικά  ένα  πανόραμα   όλων των  κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και τον κόσμο, από τα τέλη του 19ου αι.  μέχρι εκείνη του ’40. Ιστορική περίοδος ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο μας. .Η πένα του συγγραφέα, τα μικρά σημαδάκια πάνω στο λευκό χαρτί δείχνουν την ψυχή του….Ο Σπύρος  Τζόκας έχει ψυχή βαθιά…. Αγωνιστής και διανοούμενος, πάντα στην πρώτη γραμμή, δίνει το παράδειγμα στις νεότερες γενιές.»

zitsa_2
Η συγκινησιακή φόρτιση που υπήρχε στη συγκέντρωση κορυφώθηκε
με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική και πολύ κέφι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καρχιμάνης, ο δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος  και άνθρωποι  της αυτοδιοίκησης και των γραμμάτων.

Θλιβεροί απόντες και απούσες  από την εκδήλωση ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖ