sopp BΣύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συγκάλεσε την Τρίτη 25 Απριλίου 2017 η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κα Ερμίνα Κυπριανίδου στο αμφιθέατρο της Δ/νσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής στο Χολαργό (Λεωφ Μεσογείων 156). Ο σκοπός της σύσκεψης ήταν: 1) Ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2016-2017 και 2) Ο σχεδιασμός και η λήψη προληπτικών δράσεων και μέτρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδο 2017.

Στον χαιρετισμό της στην έναρξη της συνεδρίασης, η Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ κα Κυπριανίδου αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της Π.Ε Κεντρικού Τομέα αναφέρθηκε συνοπτικά στον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2016-2017 και στις επιτυχείς ενέργειες αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων παρουσιάστηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν τους χειμερινούς μήνες (χιονοπτώσεις, παγετός, βροχοπτώσεις) τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

Εστιάζοντας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, επισήμανε ότι σκοπός της ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας άμεσης προτεραιότητας στην αντιμετώπιση κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές. Αναφερόμενη στην αντιπυρική περίοδο προχώρησε σε μία σύντομη αναφορά σε δράσεις και τα βασικά μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ μεταξύ άλλων συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι: της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών και των Πυροσβεστικών Σταθμών, των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αθηνών – Βορειανατολικής και Νοτιοανατολικής Αττικής, της Τροχαίας Καισαριανής, της ΕΜΥ, της Στρατιωτικής Διοίκησης, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων του ΚΤ, του Δασαρχείου Πεντέλης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Εθελοντικών Ομάδων και στελέχη από τη Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας. Ανάμεσα στα θέματα που αναφέρθηκαν από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια του ΣΟΠΠ ήταν:

  • Η αναγκαιότητα των προληπτικών ενεργειών μείωσης κινδύνου πυρκαγιάς οι οποίοι πρέπει να γίνουν από τους ΟΤΑ, από Δημόσιους Φορείς και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας που έχουν δίκτυα και εγκαταστάσεις αλλά και από όλους τους ιδιώτες (όπως καθαρισμοί οικοπέδων, αποψιλώσεις, συντήρηση εξοπλισμού και μέσων, δασικού οδικού δικτύου, απομάκρυνση ξηρής βλάστησης και άλλων αποβλήτων κ.λ.π.).

  • Η σημαντική συμβολή των εθελοντικών ομάδων κατά την αντιπυρική περίοδο σε θέματα πρόληψης αλλά και ευαισθητοποίησης του κοινού

  • Η δυνατότητα ενημέρωσης του κοινού για θέματα αυτοπροστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο μέσα από τους διαδικτυακούς τόπους των ΟΤΑ στους οποίους θα μπορούσε να αναρτηθεί σχετικό ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

  • Η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε μέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.

  • Η δυνατότητα καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών που διενεργούν προληπτικούς ελέγχους (περιπολίες) στο οδικό δίκτυο που οδηγεί σε δάση και δασικές εκτάσεις.