Στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA 2025, που πραγματοποιήθηκε από 4 έως 8 Οκτωβρίου 2025 στο εκθεσιακό κέντρο KOELNMESSE στην Κολωνία της Γερμανίας, μετείχε η Περιφέρεια Αττικής με στόχο την προβολή και την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της.
Η διεθνής έκθεση “ANUGA”, η οποία διοργανώνεται κάθε δεύτερη χρονιά, αποτελεί μία από τις κορυφαίες εμπορικές εκθέσεις στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων. Χαρακτηρίζεται κάθε φορά από ποιότητα, ποικιλομορφία, καινοτομία και έμπνευση.
Με κεντρικό θέμα «Sustainable Growth – Βιώσιμη Ανάπτυξη», στην 38η “ANUGA” του 2025, σε 300.000 τμ., περισσότερες από 8.000 εταιρείες από 110 χώρες παρουσίασαν τη δημιουργικότητα, τη δυναμική και τη γεύση του μέλλοντος μέσα από δέκα θεματικά trade shows, που κάλυψαν ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης διατροφικής βιομηχανίας. Παραπάνω από 145.000 εμπορικοί επισκέπτες, από τουλάχιστον 190 χώρες, παρευρέθηκαν σε αυτή. Η Ελλάδα με 305 επιχειρήσεις, αποτέλεσε αριθμητικά την έκτη δύναμη. Αξιοσημείωτη ήταν η διάκριση που κέρδισε ελληνικό προϊόν στο Anuga Taste Innovation Show – το concept που συγκεντρώνει τις πιο καινοτόμες ιδέες, προϊοντικές εξελίξεις και φρέσκες προσεγγίσεις στον χώρο της διατροφής, όταν βρέθηκε μεταξύ των δέκα (10) κορυφαίων καινοτόμων προϊόντων της Anuga 2025 -ανάμεσα σε περισσότερα από 1.900 προϊόντα από όλον τον κόσμο που αξιολογήθηκαν.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA 2025 για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μέσω της εταιρείας “ Enterprise Greece ” που επιμελείται την εθνική συμμετοχή στην έκθεση. Στο περίπτερό της φιλοξενήθηκαν συνολικά δέκα (10) επιχειρήσεις του κλάδου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια του 79% του κόστους της συμμετοχής τους.
Τις τρεις πρώτες ημέρες της έκθεσης, για τρεις συνεχόμενες ώρες ανά ημέρα, οι επισκέπτες του περιπτέρου μας είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ποικίλα εδέσματα, εμπνευσμένα όλα από τα προϊόντα των εκθετών της Περιφέρειας και την Αττική κουζίνα, τα οποία σερβίρονταν από τέσσερις προωθήτριες που βρίσκονταν περιμετρικά των εκθετών. Ταυτόχρονα, τις ημέρες αυτές, στο περίπτερο της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες b2b συναντήσεις για όλους τους εκθέτες της Περιφέρειας με εισαγωγείς, διανομείς, χονδρεμπόρους και άλλους επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων και ποτών.
Το περίπτερο της Περιφέρειας τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αντώνιος Φιλιππής, η Σύμβουλος ΟΕΥ Β’ του Γραφείου ΟΕΥ στο Ντύσσελντορφ, κ. Νόνικα Παπαδοπούλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Enterprise Greece, κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος.
Στον χώρο πληροφόρησης του περιπτέρου, κατά τις ημέρες της έκθεσης, τους επισκέπτες υποδέχτηκε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής, που αποτελούνταν από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Αγγελάκη Δήμητρα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Αυγερινό Αθανάσιο, Τακτικό Μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής (ΣΟΣΧΕ), κ. Μελά Σταύρο, Πρόεδρο στον Οργανισμό Λαϊκών & Υπαίθριων Αγορών, κ. Τσουκαλά Γεώργιο καθώς και στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, κα Ζαλούμη Όλγα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης, κα Σταυρουλάκη Βασιλική Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της και η κα Κωνσταντοπούλου Μαρία υπάλληλος του ίδιου Τμήματος.
Οι δέκα (10) εκθέτες που συμμετείχαν στην έκθεση με την Περιφέρεια Αττικής:
- ΚΡΗΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΕ/ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
- ΚΟΡΒΕΛ ΕΠΕ/ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
- VEVI/ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΒΟΤΑΝΑ
- Μ.ΚΟΣΜΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε./ ΧΑΛΒΑΣ, ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
- NATPROD IKE/ VEGAN ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΡΟΦΗΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
- AMVROSIA GOURMET/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
- GEA BAKERY/ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
- ELMIKA /Μ ΔΟΓΡΑΜΑΝΤΖΗ ΜΕΠΕ / ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ
- Ι. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΑΕΒΕ/ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ
- LEO‘S HOUSE OF BAGELS/ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ