Στη FOOD & DRINK EXPO, μέλος της UK FOOD & DRINK SHOWS, που πραγματοποιήθηκε από 29 Απριλίου – 1 Μαΐου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο National Exhibition Centre του Birmingham (NEC) στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετείχε η Περιφέρεια Αττικής με στόχο την προβολή και την προώθηση του αγροδιατροφικού της τομέα. Σε συνδυασμό με τη συμμετοχή τους στην έκθεση, οι επιχειρήσεις-εκθέτες της Περιφέρειας Αττικής επισκέφτηκαν τρία (3) Σούπερ Μάρκετ/ εισαγωγικές εταιρείες στο κέντρο της πόλης του Μπέρμιγχαμ, για επιτόπια έρευνα σχετικά με τις προϋποθέσεις διείσδυσης στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

IMG-e03160ee576db0e12113f589ae703479-V

 

Η FOOD & DRINK EXPO (UK FOOD & DRINK SHOWS) είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση του κλάδου των τροφίμων για την αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου, συγκεντρώνει περισσότερους από 25.000 επισκέπτεςεπαγγελματίες του κλάδου και τουλάχιστον 1.200 εκθέτες από 50 χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία αγορά εξαιρετικής και στρατηγικής σημασίας για τον κλάδο  των Τροφίμων και Ποτών χώρας, είναι από τις πιο καινοτόμες της Ευρώπης και ιδιαίτερα προσβάσιμη στους εξαγωγείς που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνολική αξία κατανάλωσης τροφίμων, ποτών και catering υπολογίζεται πάνω από 200 δις λίρες Αγγλίας. Η Περιφέρεια Αττικής επιδιώκοντας να ενισχύσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών της που ασχολούνται με το κλάδο των τροφίμων και ιδιαιτέρα την παραγωγή και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, συμμετείχε ενεργά στο Ελληνικό περίπτερο. Το περίπτερο της Περιφέρειας στην έκθεση αλλά και τη διοργάνωση των επισκέψεων στις εισαγωγικές εταιρείες επιμελήθηκε η εταιρεία «Reco Exports».

 

Το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής

IMG-fb05c8fe2a1bf5931d97309d7d4ac58d-V

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής φιλοξενήθηκαν εννέα (9) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και επεξεργασία ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, με επιδότηση της συμμετοχής τους κατά 80%.

Στον χώρο πληροφόρησης της Περιφέρειας, και τις τρεις (3) ημέρες της έκθεσης (29,30/4 και 01/5) και επί πέντε ώρες/ ανά ημέρα, προετοιμάστηκαν κεράσματα για τους επισκέπτες της έκθεσης, με βάση τα προϊόντα των εκθετών που συμμετείχαν. Την παρασκευή  των εδεσμάτων επιμελήθηκε ο executive chef κ. Ξενάκης Αλέξανδρος, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ακρόπολις. Αγοραστές και επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία- μετά από ειδική πρόσκληση της διοργανώτριας εταιρείας Reco Exports– να παραστούν σε “lunch event” στο περίπτερό μας το μεσημέρι της δεύτερης μέρας της έκθεσης.

 

IMG-62dd85f533717a87008d64ea4b86ed01-V

Το περίπτερο της Περιφέρειάς μας τίμησαν με την παρουσία τους o Πρέσβυς της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Ιωάννης Τσαούσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μάντσεστερ, κ. Ιωαννίδης Αλέξανδρος, η Γενική Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Β’ κ. Καμπούρογλου Παρασκευή καθώς και ο Άμισθος Πρόξενος της Ελλάδος στο Μπέρμιγχαμ κ. Μπατής Νικόλαος. Στον χώρο πληροφόρησης του περιπτέρου, και τις τρεις ημέρες της έκθεσης, τους επισκέπτες υποδέχτηκε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής, που αποτελούνταν από την Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Καβαλλάρη Βίκυ, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για θέματα προώθησης και προβολής αγροτικών προϊόντων κ. Δαμάσκο Δημήτριου, τον Πρόεδρο της υπό δημιουργία Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Αττικής κ. Βοϊδονικόλα Σταύρο, τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Ιωακειμίδη Γεώργιο και Μαγκανάρη Νικόλαο καθώς και στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής.

 

Αναλυτικά, στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι εννέα εκθέτες-επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έκθεση καθώς και η δραστηριότητά τους.

 

ΕΚΘΕΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

3.      NATURALS/ ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Μπάρες ΒΙΟ)

5.      KORVEL/ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  (Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο BIO)                                

7.      MELIRA/ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Μέλι)

  1. KAKIAS DAIRY
  2. CRETA DROP
  3. WINERY & VINEYARDS SOKOS S.A.
  4. EPIRUS DOUGH
  5. MANTIS GROUP

9.      KOSTARELOS/ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ZIP 3,76 MB02/05/24 12:40:55